Een tic waardoor je allerlei ongecontroleerde uitroepen doet. Hoe is het om het syndroom van Gilles de la Tourette te hebben in een bedrijf als VodafoneZiggo? Collega Roy Roos legt uit waarom het hem gelukkig niet belemmert in zijn werk.

Gilles de la Tourette is een genetische en erfelijke aandoening waarbij mensen oncontroleerbare vocale en lichamelijke tics hebben. Dit is per persoon verschillend en daarom is het spectrum ook heel breed. Roy Roos, medewerker op de klantenservice van VodafoneZiggo: "Ik heb een redelijk milde vorm, maar er zijn ook mensen met een heftige variant waardoor ze niet meer normaal kunnen functioneren in de maatschappij."

Foto Roy

Schreeuwen in de klas
Roy's tics ontstonden toen hij op de basisschool zat. "Ik kreeg De oncontroleerbare behoefte om te schreeuwen in de klas of thuis en had daarnaast ook een knipoog-tic en spontane bewegingen van mijn armen en schouders. Uiteindelijk is via kinderpsychiatrie de diagnose Gilles de la Tourette gesteld. Sindsdien krijg ik een variant van Ritalin voorgeschreven, die ervoor zorgt dat mijn bloeddruk lager wordt, daardoor word ik rustiger en ik kan me beter concentreren."

Stress = meer tics
Meestal vormt zijn aandoening geen beperking, maar er zijn uitzonderingen. Roy: "Ik kan over het algemeen heel goed omgaan met mijn tics in het dagelijks leven en tijdens mijn werk. Alleen als ik een langere periode met stress doormaak, krijg ik aanzienlijk meer tics. En veel tics met bijvoorbeeld je schouder kunnen op den duur pijn veroorzaken. En daardoor kan ik in een vicieuze cirkel terechtkomen. Als ik namelijk die pijn voel, kan ik mijn aandacht daar moeilijk vanaf houden en heb ik dus een extra stressfactor."

Geen belemmering
Over de rol die Gilles de la Tourette speelt bij zijn werk op het klantcontactcenter in Nijmegen, zegt hij: "Mijn teamleiders zien dat mijn aandoening geen belemmering vormt in mijn klantcontact en mijn prestaties. Mijn collega's weten ervan en gaan er relaxt mee om. Ook tijdens mijn telefoongesprekken met klanten speelt mijn Tourette-syndroom geen grote rol. Mensen negeren mijn hoorbare tics meestal en als ze er toch naar vragen, leg ik het gewoon uit."

Kansen en begrip
Dat een aandoening geen rol speelt bij de kansen die je krijgt bij VodafoneZiggo, kan Roy beamen: "Ik ben binnen een jaar doorgestroomd naar verschillende functies, waaronder adviseur en analist. Dat zegt veel over de kansen die je hier krijgt. Bovendien is er ook flexibiliteit en begrip, bijvoorbeeld als ik wat minder goed in mijn vel zit en ik dat aangeef bij mijn teamleider en collega's."

Beeld bijstellen
Het beeld dat in de samenleving bestaat als het gaat om Gilles de la Tourette mag nog wel worden bijgesteld, vindt Roy: "Bij televisieprogramma's ligt vaak de focus op de heftige varianten met veel tics en schelden. Dat heeft te maken met het entertainmentgehalte denk ik. Ik vind dat er meer aandacht mag komen voor de mildere varianten en het feit dat de aandoening ook vaak gepaard gaat met autisme, ADD, ADHD, bipolaire stoornissen, dwangmatig handelen of denken en depressies. Dat zou het begrip in de samenleving vergroten."

Scatman
Desondanks is humor wel belangrijk besluit Roy: "Ik kan met mijn vrienden echt dubbel liggen van het lachen als ik een bepaalde tic heb. Dankzij mijn tics heb ik bijnamen als 'Scatman', 'Beatboxer' en 'R2D2' gekregen. Zolang je de humor kunt inzien van je eigen aandoening, is het leven een stuk makkelijker."

Logo Disabilities

Meer informatie staat op de website van Stichting Gilles de la Tourette: https://tourette.nl/

Lees hoe VodafoneZiggo diversiteit stimuleert: "Wat heb je nodig" versus "Wat mankeer je?"