Beter één internetsignaal in de lucht dan tien uit de grond. En voor echt snel internet heb je per se glasvezel nodig. Allebei niks van waar. En zo zwerven er meer onwaarheden over internetsnelheid rond. Maar hoe zit het dan wel? In dit artikel leggen we aan de hand van vier fabels en feiten voor eens en voor altijd uit hoe het echt zit.

Je kan op verschillende manieren verbinden met het internet. Aan de basis ligt altijd het kernnetwerk van een provider. In het geval van Vodafone en Ziggo is dat een uitgebreid glasvezelnetwerk. Komt het signaal bij jou thuis binnen via de kabel, dan verloopt het laatste deel van de reis via een coaxkabel. Daarna zet een modem het signaal om in een wifi-signaal of internet via de kabel. Gebruik je je smartphone, dan gaat het signaal via het kernnetwerk naar een nabijgelegen zendmast. Die stuurt het via de lucht door naar jouw apparaat. Wat betekent de keuze van netwerk voor de snelheden waarmee je kan internetten? Maakt het uit of je van glasvezel, coax of 4G – en straks 5G – gebruikmaakt?

Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps. Wat dat concreet betekent? Download je een HD-film van zo'n 650 MB dan duurt dat met 4G zo'n twee minuten, met wifi een minuut en met 5G maar een luttele 5 seconden.

De mogelijkheden met 5G zijn vrijwel eindeloos: van zelfrijdende auto's tot operaties op afstand. Toch is er één maar: de snelheid van 5G is niet vanzelfsprekend. Bevind je je verder van een zendmast, dan neemt de snelheid bijvoorbeeld drastisch af. Ook mist, regen of sneeuw, kunnen je ontvangst van 5G beïnvloeden. Net als de ramen in je huis. Dit maakt 5G niet het meest geschikte netwerk voor thuisgebruik. Wat wel? Voorlopig kun je nog steeds het beste het vertrouwde, steeds sneller wordende wifi gebruiken dat via de coaxkabel bij je thuis binnenkomt.
Lees ook: 'Wat brengt 5G ons écht?'

Feit: downloaden via coax is net zo snel als via glasvezel
Glasvezel kwam na coax als manier om te verbinden met internet. Het heeft ook de reputatie veel sneller te zijn dan coax. Maar hoe zit het nou echt? Glasvezel is inderdaad dé manier om snel veel data te versturen en de up- en downloadsnelheden zijn in theorie gelijk. Niet voor niets gaat daarom gemiddeld 97% van het signaal via glasvezel via ons netwerk naar de klant. Het is namelijk de beste manier om data probleemloos lange afstanden te laten overbruggen.

Nu was het zo dat glasvezel het ruim won van coax als het gaat om up- en downloadsnelheden. Het is heel normaal om met glasvezel een downloadsnelheid van 100 tot 1000 Mbps te halen. Met coax zitten we nu ook op snelheden tussen de 50 tot 1000 (particulier) / 600 (zakelijk) Mbps. Het is dus inmiddels mogelijk om een even hoge downloadsnelheid via coax te hebben als via glasvezel. Maar door nieuwe technieken kunnen we veel meer uit coax halen. Door toepassing van DOCSIS 3.1 evenaart de coaxkabel snelheden van glasvezel. Utrechtse klanten van VodafoneZiggo zijn de eerste die dat gaan ervaren. En vergis je niet, kabel kan nóg veel hogere snelheden aan. Er zijn al technieken beschikbaar waarmee we ook 10 Gbps aan downloadsnelheid kunnen leveren. Daarmee is coax verre van verouderd.
Lees ook: analoog signaal ruimt veld voor digitaal

Fabel: voor gaming heb je een heel hoge internetsnelheid nodig
Veel internetgebruikers kennen dit scenario: er is een nieuwe game uit, en die willen ze zo snel mogelijk downloaden en spelen. Een beetje online game is zo 60 GB. Een snelle internetverbinding doet dan natuurlijk wonderen. Met een beetje gemiddelde internetverbinding met een bandbreedte van 250 Mbps haal je die game in een half uur binnen. Daarna is het niet zozeer de bandbreedte, alswel de 'latency' die bepaalt of je zonder haperen je game kan spelen.

Latency is de periode tussen het versturen en ontvangen van data. Bij een lage latency kan je zonder zichtbare vertraging gamen. Vuur jij iets af in de game, dan zien je tegenspelers dat bij een lage latency vrijwel direct. Een extra hoge internetsnelheid is interessant om snel bestanden binnen te halen, maar voor gamen is het geen voorwaarde. Dat maakt 5G ook zo interessant voor gamers die vaak on the go zijn. 5G heeft een veel lagere latency dan 4G. In dit geval komt dat doordat het 5G-signaal op hogere frequenties over kortere golflengtes werkt. Hoe korter de golflengte, hoe hoger de snelheid én hoe lager de latency. Gamen zonder vertraging terwijl je op reis bent is straks gewoon mogelijk.

Fabel: om Netflix te kijken heb je glasvezel nodig
Nee hoor, films en series streamen kan niet alleen met glasvezel. Het gaat, net als bij gamen, om genoeg snelheid en zo min mogelijk vertraging. Om films fatsoenlijk te streamen heb je een minimale snelheid van zo'n 5 Mbps nodig voor HD en 25 Mbps voor 4K. Het simpelste Ziggo-abonnement haalt al het dubbele – gewoon via coax. Netflix stelt zelf voorwaarden voor benodigde internetsnelheden. Binnen hun eigen ranglijst zijn wij standaard een van de snelste providers. Omdat we continu in steeds snellere verbindingen investeren, zal je via Ziggo altijd probleemloos naar Netflix kunnen kijken. Zelfs met je Vodafone-abonnement mobiel Netflixen is geen probleem, al moet je wel rekening houden met je databundel. Netflixen kan dus overal en wordt altijd bij je gebracht via glasvezel en daarna coax, wifi, 4G of straks 5G.

GigaNet is de naam voor het gecombineerde netwerk van Vodafone en Ziggo.
Meer weten?