Biomark monitort de kwaliteit van het water. Dat doen ze met boeien – grote drijvers, uitgerust met meetapparatuur. Ondernemer Mark de Wit: "Ze zijn groot omdat er een flinke accu in zit." Hier komt verandering in door het energiezuinige 5G. "Nu past alles in een sonde zo groot als een badeendje."

De partners Biomark en CollectionConnection voeren een pilot uit binnen 5Groningen, de proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profitorganisaties werken hier samen met experts zoals VodafoneZiggo, om toepassingen met 5G te testen.

Permanente controle
Water is de bron van het leven, maar kan ook levensbedreigend zijn. Als er blauwalg in zit bijvoorbeeld, een bacterie waar je goed ziek van wordt. Niet voor niets wordt ons binnenwater er regelmatig op gecheckt. Dit gebeurt handmatig, en er zijn twee mogelijke uitkomsten: blauwalg of geen blauwalg. Staat de bacterie op het punt van uitbreken, dan wordt dit dus niet opgemerkt. De Wit: "De permanente sensoren die wij in het water plaatsen, signaleren niet alleen blauwalg maar ook de omstandigheden die eraan voorafgaan. Denk aan de temperatuur, lichtdoorlatendheid en zuurgraad van het water. Hierdoor kun je een uitbraak zien aankomen en maatregelen treffen om het proces te keren. En is er toch een uitbraak, dan weet je het vrijwel meteen."

Altijd aan
Wout van Wezel, Partner en IT-specialist, vult aan: "Onze sensoren zijn ook inzetbaar om chemische verontreinigingen te constateren. Bijvoorbeeld van een lekkage op een industrieel bedrijf. Wateren worden hier doorgaans met handmatige steekproeven op gecontroleerd. Tijdrovend, kostbaar en vérre van effectief. Het tegendeel geldt voor onze sensoren. Die besparen veel geld en tijd, zijn nauwkeurig en veelzijdig, en werken 24 uur per dag. Schieten de waardes ergens omhoog, dan valt er meteen in te grijpen. Dat voorkomt enorm veel schade."

waterproject_5Groningen

Kleiner en verfijnder
Het is duidelijk, de boeien van het Groningse Biomark doen goed werk, en werken goed. Maar het kan nog veel beter. Van Wezel: "Onze pilot is erop gericht om de mogelijkheden te benutten van narrowband-IoT: het 5G-netwerk voor het Internet of Things. Dit kost onze systemen zoveel minder stroom, dat we veel kleinere en goedkopere meetsondes kunnen maken." Zo groot als een badeendje dus. In de praktijk zijn deze sondes – uitgerust met simkaart, batterij en tal van sensoren – een centimeter of vijftien in doorsnee. De Wit: "Een van de voordelen is dat we er veel meer kunnen uitzetten. Zo houden we straks een hele rivier of een gebied als de Biesbosch volledig in het oog. We meten aan het wateroppervlak, maar ook op en in de bodem. Dit levert ongekend veel bruikbare informatie op."

Goed doel
De Wit vervolgt: "Onze pilot is erop gericht om een goed werkend meetsysteem te ontwikkelen. Eerst in watertonnen, dan in een Gronings meer, en de ultieme test: op zee. We zitten nu in de eerste fase en alles loopt op rolletjes. Als 5G op termijn breder beschikbaar wordt, zijn wij ook zover." Van Wezel: "We kunnen zóveel kennis uit het water halen. Uiteindelijk gaat dit onze wereld echt veranderen."

Lees meer over het netwerk van de toekomst van VodafoneZiggo
5Groningen: achtergrondverhalen