Verhalen
Paarse Vrijdag: steun voor de regenbooggemeenschap

Paarse Vrijdag: steun voor de regenbooggemeenschap

De rol van netwerk Queers Connected binnen VodafoneZiggo

Paarse Vrijdag is een belangrijke dag voor de LHBT+-gemeenschap. Als trotse bondgenoot van deze community besteedt VodafoneZiggo hier ook aandacht aan. Collega Steven Kroon, voorzitter van Queers Connected, vertelt over het belang van deze dag en blikt terug op een mooi eerste jaar van dit medewerkersnetwerk binnen VodafoneZiggo.

Een kleurrijk statement
Over wat paarse Vrijdag precies is, vertelt Steven: "Deze traditie is ontstaan in 2010. Op de tweede vrijdag van december tonen scholieren, studenten en werknemers hun solidariteit met LHBT+'ers door iets paars te dragen. Zo kleuren bedrijven en scholen in het lager, middelbaar en hoger onderwijs paars om aandacht te vragen voor deze gemeenschap en de maatschappelijke acceptatie hiervan. Dat is en blijft belangrijk om te doen. Ik hoop dat ook dit jaar weer grootschalig wordt deelgenomen aan dit mooie initiatief."

Toegewijde bondgenoot
"VodafoneZiggo toont zich zeer betrokken bij de LHBT+-gemeenschap en blijft zich daar ook zichtbaar voor inzetten", vertelt Steven. "Het is mooi om te zien dat er aandacht is voor het thema via onze interne en externe communicatie, ons partnership met Pride Amsterdam, ons hoofsponsorschap met Utrecht Pride en het feit dat ons centrale kantoor in Utrecht op bijzondere dagen wordt verlicht in de regenboogkleuren. Met Queers Connected hebben we nu bovendien een enthousiast medewerkersnetwerk waarin LHBT+'ers en bondgenoten zich kunnen organiseren."

Queers Connected ontstond ruim een jaar geleden. "Pim Brouwers, manager HR Team Diversity & Inclusion, besloot om een aantal D&I-netwerken voor medewerkers op te zetten", vervolgt Steven. "Hij vroeg mij om voorzitter te worden voor het netwerk voor de regenboogcommunity en zo werd Queers Connected een feit. In het afgelopen jaar hebben we het netwerk verder uitgebouwd. We benoemden een vierkoppig bestuur en we kregen veel nieuwe leden. We startten ook ons eigen blog Crystal Queer op intranet, waarop leden hun verhaal met collega's delen. Mooi om te zien hoe dit veel positieve aandacht oplevert voor de community."

Bekijk de kinder masterclass met Corporate Queer (they/them) oprichter Remco Boxelaar

Verbindende rol
Steven legt uit wat de rol van het netwerk inhoudt: "We organiseren online en offline-trainingen, workshops en evenementen voor al onze collega's, zowel leden als niet-leden. Verder geven we advies op het gebied van representatie en inclusie, zoals voor het gebruik van inclusieve aanspreekvormen binnen de organisatie. Daarnaast bieden we met Queers Connected een platform voor collega's die als lid of als bondgenoot zijn betrokken bij de LHBT+-gemeenschap. Zo kunnen we als netwerk bijdragen aan het verbinden van collega's en het nog verder vergroten van de diversiteit en inclusie binnen onze organisatie."

Activiteiten
Het netwerk organiseert vele activiteiten. "Zo hebben we in Utrecht een gaykroegentocht georganiseerd, deelgenomen aan kleinschalige Amsterdam Pride-evenementen en maandelijks inspirerende gesprekken gevoerd met andere LHBT+-netwerken. Tijdens een intern evenement hebben we nog een training georganiseerd over non-binariteit. Gedurende het jaar houden we regelmatig online koffiesessies met onze leden." Op Paarse Vrijdag 2021 organiseerde Queers Connected een kleinschalige Pride-rondleiding vanaf het homomonument in Amsterdam.

2111046 Adv_PaarseVrijdag_Krant1.jpg