"Vindt u het hier warm genoeg?" Die vraag kan zomaar verschijnen op het schermpje van een apparaatje op je bureau. Dat apparaatje is de 'Climatics Feedback Sensor' van ACS - Connected Buildings. Het bevat sensoren die continu het klimaat meten. De beheerder zet de temperatuur graag zo laag mogelijk. Een graadje minder bespaart energie. Gaan mensen 'piepen'? Dan is er genoeg 'geknepen' in de temperatuur.

ACS - Connected Buildings voert een pilot uit als onderdeel van 5Groningen. Dit is de proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken hierin samen met experts als VodafoneZiggo om diverse toepassingen van 5G te testen.

Klimaatbeheersing in gebouwen
ACS - Connected Buildings houdt zich bezig met klimaatbeheersing in gebouwen. "Wij hebben een eigen 'cloud based' platform ontwikkeld en zijn dagelijks bezig om zoveel mogelijk energie te besparen in gebouwen", vertelt projectleider Willemijn Visscher. "Het concept houdt in dat we data verzamelen en analyseren, waardoor we tot in het hart van een gebouw kunnen kijken en de klimaatinstallatie haarfijn kunnen afstellen. Bijvoorbeeld met een CO2 -sensor meer of minder frisse lucht in een ruimte toevoeren."

Feedback van gebruikers verzamelen
De pilot binnen 5Groningen dient twee doelen. Visscher: "In eerste instantie willen we meten hoe gebruikers het klimaat ervaren en hoe ver we kunnen gaan met energiebesparende maatregelen. Kortom: wanneer gaan gebruikers 'piepen'? Uit onderzoek blijkt dat mensen gedurende de dag behoefte hebben aan temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld iets koeler na de lunch om de bekende dip te voorkomen. Ook in een warme zomer of koude winter is het na een paar dagen niet prettig als de temperatuur in het gebouw te veel verschilt van de buitentemperatuur. Met onze Climatics Feedback Sensor kunnen we dat goed in de gaten houden en gebruikers om feedback vragen via het apparaatje op hun bureau. De sensoren meten behalve de temperatuur ook CO2, vochtgehalte, fijnstof en trillingen."

Een onafhankelijk netwerk
Het tweede doel van de pilot is om te kijken hoe de dataverzending via 5G verloopt. "Met 5G kunnen we de opstap maken naar draadloze apparatuur. Dat scheelt veel geld, want kabels leggen is prijzig. Een ander voordeel van 5G is de exacte locatiebepaling. Zo weten we precies waar we moeten ingrijpen. Dat 5G weinig energie nodig heeft, is helemaal mooi. Maar het grootste voordeel is dat wij niet meer afhankelijk zijn van het netwerk van de klant voor het ontvangen van feedback. Dat maakt ons aanbod meteen aantrekkelijker."

Testen op vier locaties
Op dit moment werkt ACS - Connected Buildings nog aan een zogenoemde 'proof of concept': een eerste prototype dus. Vanaf april 2019 begint het testen op vier locaties in Noord-Groningen. "We installeren ons systeem in onder andere een school, een kantoor en de universiteitsbibliotheek. Tot en met juli testen we hoe de dekking is en hoe het binnenhalen van data verloopt."

Samen met VodafoneZiggo
VodafoneZiggo levert de 5G-diensten voor deze pilot. Willemijn Visscher: "ACS - Connected Buildings werkt internationaal. VodafoneZiggo is ook een internationaal bedrijf. Daarom hebben we gekozen voor samenwerking met hen. Ze denken goed met ons mee. ACS heeft in zeer korte tijd een prototype ontwikkeld. VodafoneZiggo heeft ons geholpen met de hardware. Hun team in Maastricht heeft chipsets getest die op een energiezuinige manier contact maken met het netwerk. ACS gebruikt deze chipsets en simkaarten in het paneel."