Lekker Netflixen in de trein, je mail checken vanuit je bed, en op vakantie toch nog met je vrienden appen. Dat je altijd en overal internet hebt is zó vanzelfsprekend geworden, dat je er zelden nog bij stilstaat. Maar vraag het je eens af: hoe komen filmpjes, teksten en telefoontjes eigenlijk bij je terecht?

Of je als Vodafone- of Ziggo-klant nou belt met je smartphone, een game speelt op je pc of tv kijkt, het is mogelijk dankzij onze netwerken. Wat verstuur en ontvang je dan via die netwerken? Je content in de vorm van data. Nog simpeler gezegd: je stem, video's en teksten worden omgezet in eentjes en nulletjes. Die getallen reizen door het netwerk tussen jou en de ontvanger of verzender. Maar tussen vertrek en aankomst gebeurt er in milliseconden een hele hoop.

(Bekijk deze animatievideo van de 'Gamers Jordy en Thijs' en lees hieronder verder)

Vast internet
De reis van je data begint (of eindigt) gewoon bij jou thuis. Je apparaten kunnen aan internet gekoppeld zijn met een kabel, of draadloos via wifi. In dat laatste geval zet een kastje het signaal dat via de kabel het huis binnenkomt om in een wifi-signaal. Die kabel is het uiteinde van ons netwerk, het is een zogenaamde coaxkabel. In heel het land ligt er ruim 400.000 kilometer van onder de grond. Dit is zoveel omdat er vooral veel kleine stukjes liggen. Vanuit de huizen lopen ze naar de grijze kastjes die je in de straat ziet staan. Dit zijn onze versterkers, en we hebben er 440.000 van. Vanuit die versterkers loopt je data via glasvezelkabels naar een van onze vele datacentra. Dit vaste netwerk van kabels, versterkers en datacentra noemen we ons kernnetwerk.

Mobiel = vast
Maar hoe werkt het als je met je smartphone door de stad loopt? Dan legt je telefoon rechtstreeks contact met een van onze zendmasten. Deze antennes van een halve tot drie meter hoog staan met duizenden verspreid door het hele land. Meestal bovenop gebouwen, vaak verstopt door bijvoorbeeld reclameborden. Op bepaalde plekken zijn ze ook in de architectuur geïntegreerd. Zoals in voetbalstadions, op Schiphol en op Amsterdam Centraal. Al die antennes verzenden via radiogolven data die je telefoon oppikt. Vice versa verstuurt je telefoon ook radiogolven die de mast weer opvangt. Vanaf de zendmast is de reis van je data overigens gelijk aan die van je vaste internetverbinding: het komt namelijk weer in ons kernnetwerk van kabels, versterkers en datacentra terecht. Zo verloopt ongeveer 98% van al onze verbindingen via het kernnetwerk en maar zo'n twee procent door de lucht tussen apparaten en zendmasten. Overigens is je data op dit moment nog maar enkele milliseconden onderweg sinds het is verzonden.

Door het netwerk

Aangekomen in onze datacentra, reist je data met de snelheid van het licht door onze glasvezelkabels. Het gaat er langs verschillende apparatuur die alle informatie op de juiste manier verwerken. De een verwerkt spraakberichten, de andere films of sms'jes. Via glasvezel gaat dit zo snel, dat je er als gebruiker niets van merkt. Datacentra die aan beide uiteinden van ons land liggen, communiceren zelfs nog zonder enige vertraging met elkaar. Allemaal dankzij ons netwerk van circa 40.000 kilometer glasvezel.

(Bekijk deze animatievideo over 'Gigadam met Danny en Ella' en lees hieronder verder)

Verbonden met de wereld
Eenmaal verwerkt, verstuurt ons kernnetwerk je data weer via versterkers en coaxkabels of zendmasten door naar de bestemming. Maar wat nou als jouw ontvanger bij een andere provider zit? Dan sturen wij de data naar het kernnetwerk van zijn provider. Zijn provider weet waar hij zich bevindt, dus zal de data naar een zendmast in zijn buurt sturen. En als je ontvanger in Australië zit? Daarvoor zijn we verbonden met de rest van de wereld via duizenden kilometers glasvezelkabels zo dik als brandweerslangen. Onze verbinding met de wereld vind je onder andere in Amsterdam, daar zit het AMS-IX datacenter, een van de grootste internetknooppunten van de wereld. Hier heeft onze moederorganisatie Liberty Global een Europees netwerk. Vanaf hier sturen we data naar kernnetwerken over de grens, van Duitsland tot Australië.

Op naar één netwerk
Natuurlijk zijn we altijd bezig om jouw data nog efficiënter en beter te versturen. Bijvoorbeeld door de netwerken van Vodafone en Ziggo samen te voegen. Met slimme verbindingen reist je data binnenkort via één kernnetwerk, of je nou alleen een abonnement van Vodafone of van Ziggo hebt. Samenvoeging is voor ons als provider interessant, maar ook voor jou als klant. Wij hebben meer mogelijkheden om eventuele problemen in een ander deel van het netwerk op te vangen. Jij hebt daardoor een nog betere verbinding. En zo kiest jouw data de snelste reis door ons netwerk.

Lees meer over GigaNet, het krachtige netwerk van Vodafone en Ziggo.

GigaNet VodafoneZiggo