Verhalen
Exoskelet geeft Ziggo-monteur steuntje in de rug

Exoskelet geeft Ziggo-monteur steuntje in de rug

Harnas vergroot draagkracht en verhoogt duurzame inzetbaarheid

Een exoskelet is een speciaal harnas dat sommige monteurs van VodafoneZiggo dragen om hun rug minder te belasten. Deze extra ondersteuning bevordert de gezondheid van de monteurs.

Monteurs moeten op een werkdag veel tillen, bukken en draaien. Zulke fysieke handelingen kunnen invloed hebben op het lichaam. Om eventuele lichamelijke klachten te voorkomen én om uitgevallen monteurs weer aan de slag te krijgen, zet VodafoneZiggo een exoskelet in.

Vernuftig systeem
De monteur trekt dit draagharnas aan voordat die aan het werk begint. Het exoskelet bevat een vernuftig systeem. Het verdeelt de lichamelijke belasting namelijk op een andere manier dan normaal. Met als gevolg dat niet langer de rug het til- en bukwerk doet, maar juist de bovenbenen of de borst. Zo houdt de monteur zijn werk langer vol en is er veel minder kans op blessures.

Bekijk de video waarin monteur Marco Kohler uitleg geeft over de voordelen Ook de technisch directeur van Laevo en ontwerper van het exoskelet, Boudewijn Wisse, komt uitgebreid aan het woord.

Duurzaam inzetbaar
"In 2020 liep er een gedegen proefperiode, waarin meerdere monteurs het exoskelet droegen. Dat gebeurde in nauw overleg met de afdeling HR, verzuimcoaches, bedrijfsartsen en het bedrijf Laevo. Eind 2021 heeft het harnas een vaste plek gekregen in ons assortiment van ondersteuningsmiddelen voor medewerkers", aldus Nicole Hoebink, directeur Installatie & Onderhoud bij VodafoneZiggo. "Het is al meerdere keren gelukt om monteurs uit de ziektewet te halen, omdat ze met dit hulpmiddel hun werk weer kunnen voortzetten. Een deel van hen is inmiddels weer volledig aan de slag. Tegelijkertijd zijn we nadrukkelijk ook bezig met een groep die het exoskelet preventief draagt, om te voorkómen dat zij last krijgen. Dat is goed voor de collega's, goed voor de klanten en ook goed voor ons bedrijf. Hiermee zetten we de volgende stap in duurzame inzetbaarheid binnen VodafoneZiggo."