Je huis is je basis. De plek waar je je veilig voelt. Méde dankzij een aantal goede sloten. Hierdoor bepaal je zelf wie en wat er allemaal in en uit gaat, en dat is goed voor je nachtrust. Maar zeg eens, hoe zit het met je digitale deuren? Terwijl je huis steeds slimmer wordt, is het belangrijk dat je zelf ook je koppie erbij houdt.

In en om het huis speelt het internet een steeds grotere rol. De thermostaat, deurbel, wasmachine, babyfoon, koelkast en gordijnen – álles kun je via het internet verbinden en bedienen. En dit is nog maar het begin. Met de opkomst van het Internet of Things kun je een vloedgolf aan 'connected' spullen verwachten. Elk van die producten heeft zijn eigen lijntje naar het internet – een ingang, waarlangs ook online inbrekers kunnen proberen om bij je binnen te komen. Net zoals je je deuren op slot doet, is het dus een goede gewoonte om je internet van sloten te voorzien. 'Makkelijk gezegd', denk je misschien. Dat klopt. Maar er zijn een aantal dingen die je in elk geval kunt doen.

1: Kies voor kwaliteit
Domotica zijn er in allerlei soorten en maten, en van allerlei aanbieders. Koop geen spullen van vage bedrijven uit verre landen, maar kies voor de kwaliteit van bekende merken met een goede reputatie op het gebied van security.

2: Blijf up-to-date
Elk slot is in principe te kraken, en elke code te hacken. A-merken werken daarom voortdurend aan de veiligheid van hun digitale diensten. Houd security-updates in de gaten en voer die altijd meteen uit.

Om dit te stimuleren, biedt VodafoneZiggo zijn klanten softwarepakket Safe-Online. Daarmee bescherm je persoonlijke gegevens, apparaten én kinderen tegen de belangrijkste online gevaren. We voorzien je continu van de laatste informatie en hoogstaande software. Ook onderschrijven we het convenant 'Preventie Cybercriminaliteit' en zetten ons in om het digitale huis te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

3: Gebruik sterke wachtwoorden
Bijna elk verbonden apparaat beveilig je zelf door middel van een wachtwoord. 1-2-3-4-5. Nee, dat is dus geen goede. Een wachtwoordgenerator geeft je veilige opties. Wil je het toch zelf doen, maak dan geen wachtwoorden maar wachtzínnen, zoals 'DitWachtwoordIsLekkerSterk!' Nog wat getallen erbij, en je maakt het hackers knap lastig.

4: Gebruik een VPN
Een VPN-verbinding is in feite een digitaal tussenstation, dat al je data versleutelt. Dit schermt je gegevens én identiteit af voor buitenstaanders, en maakt alleen de data zichtbaar voor de ontvanger aan het einde van de lijn. Voor enkele euro's per maand geniet je al van deze bescherming. Lees meer over VPN en enkele goede aanbieders.

5: Ga 'all-in'
Nog een oplossing voor wie smart én safe wil zijn: je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een 'gesloten domoticasysteem'. Hierbij verzorgt een enkel bedrijf ál je apparaten, en blijft je data binnenshuis. Iets om rekening mee te houden: niet elk domoticasysteem communiceert even goed met elke provider. Daarom vormen zich nu steeds meer 'allianties' tussen domotica- en netwerkaanbieders.

Je ziet het, mogelijkheden genoeg om je digitale veiligheid te borgen. En daarna kun je je huis met een gerust hart omtoveren tot een paradijs van comfort en intelligentie. Een huis dat via verzamelde informatie ongekende inzichten verschaft, én bijvoorbeeld een goed gebit. Zo meet je tandenborstel je poetsgedrag, krijg je via je spiegel het advies om 's ochtends íets langer te schrobben, en wordt je afspraak met de tandarts zo nodig wat vervroegd.

Lichtdicht
Het huis van de toekomst wordt nog slimmer, sneller en veiliger als nieuwe technologieën hun intrede doen. Bijvoorbeeld via LiFi: een futuristisch alternatief voor WiFi dat we als lid van de Light Communications Alliance (LCA) scherp in de gaten houden. De term LiFi staat voor Light Fidelity, en heeft alles te maken met licht. Net zoals WiFi verspreidt deze technologie draadloos internet, maar dan via je verlichting. De verbinding reikt dus maar zo ver als het licht van de lamp. Dat levert natuurlijk beperkingen op, maar voor de veiligheid is het een groot pluspunt: weer een manier om je data binnen je eigen muren te houden.

Wilco Dekker

Als beklimmer van de Mount Everest én Technology Strategy Manager van VodafoneZiggo verkent Wilco Dekker de grenzen van mens en technologie.


Meer weten over ons netwerk?