'Internet of Things'. Velen zullen bij het horen van die term vooral denken aan het draadloos verbinden van apparaten, sensoren, computers en systemen. Ik niet. Ik denk juist aan mensen. Ik zie meteen voor me welke oplossingen ons dagelijks leven makkelijker maken. En ik ben blij dat Vodafone daarin elke dag weer het verschil kan maken, voor ondernemers, bedrijven en hun klanten.

Patiënten die op elk moment van de dag virtueel contact kunnen hebben met de verpleger. Een boer en een veearts die precies weten wanneer ze naar de stal moeten gaan om een kalfje ter wereld te brengen. Stadsgenoten die zich veiliger voelen door straatlantaarns die reageren op beweging. Een student die zijn gestolen fiets weer terugvindt via zijn mobiel. Stuk voor stuk situaties die het gebruik van IoT mogelijk maakt. Want een sensor op zich is slechts een nietszeggend stukje hardware. Een ding is maar een ding, totdat het mensen helpt. Zodra er een visie achter zit, krijgt zulke techniek opeens een doel.

Visie hebben we, doeltreffend werken we. Vodafone is als mobiele provider al ruim twintig jaar voorloper op het gebied van 'Internet of Things' (IoT). In 2017 sloten we wereldwijd de 50 miljoenste connectie tussen apparaten via ons netwerk. In 2018 staat de teller vooralsnog op 66,5 miljoen. Er komen elke twee weken één miljoen verbindingen bij. Een groot gedeelte van deze groei (14,4 miljoen) komt uit het verbinden van voertuigen. Dat is logisch, want acht bedrijven uit de top tien van autofabrikanten zijn klant bij ons. Met zulke scores mogen we ons al jaren wereldwijd marktleider IoT noemen.

Sinds 2017 biedt Vodafone een landelijk dekkend netwerk aan dat veel nieuwe toepassingen van IoT mogelijk maakt. Via dit NB-IoT-netwerk helpen we klanten hun business te optimaliseren of te transformeren met behulp van moderne techniek. Het bewaken van dijken, het waarschuwen voor aardbevingen en het controleren van koffers op luchthaven Schiphol verlopen door deze techniek al efficiënter dan ooit.

Inmiddels hebben we ons palet ook uitgebreid met LTE-M-technologie, die meer bandbreedte biedt en tevens gesproken boodschappen kan overbrengen. In onze eerste pilot werken we samen met fietsfabrikant Sparta om de vertrouwde tweewieler een stuk slimmer te maken. Dit zorgt voor extra gebruiksgemak maar creëert ook volledig nieuwe businessmodellen rondom de 'smart bike'. Denk hierbij aan een gepersonaliseerde verzekeringspolis, proactief onderhoud of concepten voor het delen van fietsen.

Deze mooie technieken maken ons aanbod compleet: voor elke behoefte hebben wij een oplossing die meer bedrijvigheid en efficiëntie oplevert. Ik ben er trots op dat we ondernemers hiermee een flinke stap vooruit kunnen helpen. Zo zijn wij de IoT- specialist voor slimme steden, zorg en mobiliteit. Grote namen als Philips, TomTom en BMW kiezen voor onze expertise. Ook op maatschappelijk vlak reiken we de helpende hand. Het project 'No Isolation' laat bijvoorbeeld langdurig zieke kinderen via robots contact houden met klasgenoten en vriendjes. Zo kunnen we voor steeds meer mensen het leven een stuk aangenamer maken.

Ik ben trots op de stappen die we samen met onze klanten zetten. Die wisselwerking tussen mensen geeft me volop vertrouwen in de toekomst. The future is exciting. Ready?

John van Vianen, Directeur Zakelijke Markt