"Alles wordt draadloos", hoorde ik laatst iemand zeggen. "Hoe bedoel je?", vroeg ik geïnteresseerd. "Nou," zei die persoon, "de klant kan de komende jaren overal onbezorgd rondlopen en al zijn zaakjes zonder problemen draadloos afhandelen. Een draadloos netwerk gaat daar voor zorgen, zowel binnen als buitenshuis."

Dit idee van de draadloze revolutie hoor ik vaak langskomen in gesprekken. En ik ga een heel eind mee in die redenering. Toch wil ik graag een lans breken voor het vertrouwde vaste netwerk, want de kabel onder de grond speelt wel degelijk een belangrijke rol in dit toekomstbeeld.

Het internet der dingen (Internet of Things, IoT) is al jaren in opmars. Huishoudelijke apparaten, prullenbakken, meters, deuren, ramen, toiletten, sloten, matrassen en lampen krijgen sensoren die allemaal met dat draadloze netwerk in contact staan. Ook lantaarnpalen, auto's, fietsen, zonnepanelen, putdeksels, spoorwegovergangen, groentetuinen, zelfs kleding en schoenen krijgen sensoren. Al die sensoren registeren de status, beweging of verandering van het object en geven die data door naar een centrale database via het draadloze netwerk.

IoT voedt veel nieuwe toepassingen zoals zelfrijdende auto's, zelfsturende drones en smart city farming. Die enorme hoeveelheid data die al die sensoren registreren, moeten we doorseinen en opslaan. Dat zorgt voor een exponentiële groei van de benodigde capaciteit. Is dat draadloze netwerk daar wel tegen bestand? En wie betaalt die enorme investering om dat mogelijk te maken? Iedereen gebruikt straks dat draadloze netwerk, toch? Moet dat netwerk, ongeacht van wie het is, niet áltijd toegankelijk zijn als we er al onze diensten in de samenleving vandaan halen

VodafoneZiggo werkt aan die draadloze 'verbinding naar het alles' via een geavanceerde infrastructuur. Dit netwerk lijkt voor de gebruiker draadloos, maar is in werkelijkheid een combinatie van vele draadloze 'cellen' en een vaste verbinding onder de grond. VodafoneZiggo combineert de draadloze kracht met een groot netwerk, bestaande uit glas-coax, waarbij het signaal van bron tot klant voor 97% via glas en alleen laatste stuk via coax gaat. VodafoneZiggo verbindt in hoog tempo draadloze cellen met internet en dataservers. Het resultaat is een fijnmazig netwerk. De techniek kan al tot 25 Gigabit per seconde over coax versturen. Meer dan genoeg voor elk huishouden in Nederland

VodafoneZiggo onderhoudt contact met planologen en stedenbouwers. Ons netwerk krijgt namelijk steeds meer aanknopingspunten met de digitale infrastructuur van een stad. Smart cities, city farming, zelfsturende drones, zelfrijdende auto's en het internet der dingen worden onderdeel van de stad. Ze krijgen een vaste plaats in het ontwerp, net als elektriciteit, water en riolering. Internet is niet meer weg te denken en dient een algemeen belang.

Er gaat de komende jaren veel veranderen. Wat nu een strategisch inzicht is, bestempelen we straks als een logische ontwikkeling. VodafoneZiggo gaat graag het gesprek aan met gemeenten en de politiek. Regeren is vooruitzien. Laat VodafoneZiggo nu nét die vooruitziende blik hebben. De toekomst is grotendeels draadloos, maar de kabel blijft onmisbaar als verbindende factor.

Wilco Dekker
Technology Strategy Manager VodafoneZiggo

Lees meer over het netwerk van VodafoneZiggo