Ziggo Go, YouTube, Netflix en binnenkort Disney+ – we streamen wat af met zijn allen. De hoeveelheden data die via dit soort kanalen de wereld rondgaan, zijn astronomisch. En nu 5G in aantocht is, weten we: dit volume neemt alleen maar toe. Maar wat is nu de meest ideale manier om al die data te beheren? Die vraag levert een onverwachtse vondst op.

Data opslaan en delen – we doen het al sinds de eerste computers. En al een eeuwigheid daarvoor, zou je kunnen zeggen, via boeken, liederen en kampvuurverhalen. Reden te meer om te filosoferen hoe je dit anno nu het beste aanpakt. Kies je voor de beproefde methode nummer één: alles op je harde schijf zetten? Of ga je voor het modernere alternatief: alles naar externe servers – oftewel de cloud verhuizen? Hoe goed dit laatste ook werkt, er bestaat een nog efficiëntere tussenvariant. Een methode die iedereen kent, maar die ook een probleem heeft. Hij wordt vooral voor illegale praktijken gebruikt.

Nieuwe cloud
Nu wil je natuurlijk weten wat die methode is. Dit lijkt me een prima moment voor een roffeltje… De meest efficiënte manier om data te verspreiden – zowel aan de technische kant als voor de gebruiker – is die van de omstreden torrentsites. Obscure websites die veelal illegaal verkregen films verspreiden, inclusief Chinese ondertiteling en door het beeld vliegende popcorn. Duistere praktijken dus, maar wat is er zo goed aan? Deze methode gebruikt het gezamenlijke geheugen en vermogen van alle computers die op het torrentnetwerk zijn aangesloten. De gebruikers stellen dus een deel van hun processor en harde schijf ter beschikking aan het geheel. Hierdoor ontstaat eigenlijk ook een soort cloud, maar zónder extra datacentra. Nog een voordeel: de gebruiker heeft zijn data deels weer lekker dichtbij en in eigen hand. 

Piraterij-vrij
Een perfect model dus, maar wel een met een zwaar beroerde reputatie. Hoe kunnen we dit veranderen, en hoe halen we het uit de illegaliteit? Het antwoord daarop is blockchain. Dé manier om korte metten te maken met ongewenste bijeffecten rondom privacy, intellectueel eigendom, illegale verspreiding en andere vormen van digitale piraterij.

Blockchain zorgt dat elke datatransactie volgens heldere spelregels verloopt, geregistreerd wordt en niet kan worden teruggedraaid. Bovendien kunnen we er perfect beloningen mee organiseren. Als iemand een film bekijkt, betaalt hij automatisch een bijdrage aan de filmmaker (of een andere partij met de filmrechten), de distributeur (zoals Ziggo) én de gemeenschap (die zorg draagt voor de opslag). Zo wordt streamen niet alleen efficiënt, maar ook goudeerlijk.

Proof en pudding
Toekomstmuziek? Jazeker. Maar we hebben al stevige stappen gezet. Deze ontwikkeling begon al in 2017, toen we Benjamin Rensen, student Innovatiemanagement aan de TU Delft, opdracht gaven om businessmodellen op het gebied van torrents en blockchain te onderzoeken. Een jaar later leverde dit hem zijn masterdiploma op – en ons tal van waardevolle inzichten. Maar the proof is in the pudding. Met hulp van de blockchainspecialisten van IT-bedrijf Xurux maakten we daarom de stap naar de werkelijkheid. Een zaal vol blockchainliefhebbers bekeek onlangs het resultaat: een proefopstelling die liet zien hoe content en geld gecontroleerd, automatisch en volkomen transparant worden uitgewisseld tussen de maker, distributeur en consument.

Leren en co-creëren
De businessmodellen zijn ontwikkeld, de proefopstelling bewijst het concept en het enthousiasme binnen VodafoneZiggo is groot. Een geweldige start. Maar voor dit concept werkelijkheid is, hebben we nog veel te leren. Hoe? Om te beginnen willen we ons experiment uitbreiden. Van een handvol aan elkaar geknoopte computers naar een flinke groep studenten. Door te zien hoe zij hiermee omgaan – als consumenten en als kritische co-creërende community – krijgen we in beeld hoe deze technologie de toekomst van hosting en streaming kan transformeren.

Jan van Boesschoten
Het digitale domein staat geen seconde stil. Jan van Boesschoten houdt VodafoneZiggo bij de digitale les. Hij doet dit met tal van innovatieve projecten en werkt samen met de nieuwe generatie denkers, gebruikers en werknemers. Precies: studenten.