Verhalen
AED geplaatst op Ziggo-wijkkast Friesland

AED geplaatst op Ziggo-wijkkast Friesland

Snellere hulp bij hartfalen

VodafoneZiggo en Van der Weerd Installatietechniek hebben voor het eerst een AED geplaatst op een Ziggo-wijkkast in Franeker, Friesland. De gemeente Waadhoeke had hier om gevraagd, met als doel de veiligheid van mensen met plotselinge hartklachten te vergroten.

Een wijkkast is een kleine grijze kast waarin Ziggo-kabels samenkomen. Die staat op een centrale plek, meestal aan de rand van een woonwijk of in de buurt van uitvalswegen. Daardoor is de hub een zeer geschikte locatie om het een AED te plaatsen.

Overlevingskans omhoog
Een AED is een draagbaar apparaat dat een schok kan geven bij een hartstilstand. Hierdoor kan het hartritme herstellen en kun je een leven redden. Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Daarom is het van levensbelang dat in elke buurt een AED hangt.

Winkelcentra, stations, bedrijven
In Nederland zijn op veel openbare plekken AED's aanwezig, bijvoorbeeld in winkelcentra, op treinstations en bij bedrijven. 75 speciaal opgeleide monteurs van Ziggo rijden al enkele jaren rond met zo'n elektrische 'hartstarter' in hun bestelwagen, zodat ze kunnen uitrukken bij een noodgeval. Meerdere bedrijven werken op deze manier samen met partners als de Hartstichting en gemeenten.

Oplossing voor Franeker
Van der Weerd Installatietechniek zocht contact met VodafoneZiggo, om samen tot een oplossing te komen in Franeker. Uiteindelijk bleek de wijkcentrale van Ziggo op de hoek van de Voorstraat en de Breedeplaats de ideale plek. Op 20 januari 2022 is de AED geplaatst. Namens VodafoneZiggo waren environmental manager Government Rik Brookman en Raymond Beumer als Quality & Deploy Manager aanwezig.

Namens VodafoneZiggo waren environmental manager Government Rik Brookman en Raymond Beumer als Quality & Deploy Manager aanwezig

Monteurs met AED in de bus
"We zijn blij dat we kunnen meewerken aan dit initiatief van de gemeente en het installatiebedrijf", zegt Nicole Hoebink, directeur Installatie en Onderhoud bij VodafoneZiggo. "Onze monteurs rijden trots rond met de AED's, ze hebben al vaak hulp geboden in noodsituaties. Mooi om te zien dat we nu ook via onze wijkkasten de helpende hand kunnen uitsteken. Wat ons betreft is dit zeker niet de laatste AED die we op een hub plaatsen. Gemeentes die interesse hebben, nodigen we van harte uit om contact op te nemen."

Soepele samenwerking
"De samenwerking verliep heel soepel", vertelt Aafra Langhout, technisch commercieel medewerker Service bij Van der Weerd Installatietechniek. "Wij ondersteunen gemeente Waadhoeke veelvuldig met onze brede dienstverlening. De gemeente vroeg ons mee te denken over het monteren en aansluiten van de AED. We hebben de vraag gesteld bij VodafoneZiggo en via de verantwoordelijke omgevingsmanager was het binnen enkele weken geregeld. Elke AED op een prominente plek vergroot de veiligheid van mensen met een zwak hart. Veiligheid en gezondheid staat bij ons bedrijf hoog in het vaandel en aan dit goede doel werken we dan ook graag mee."

7.000 slachtoffers per dag
Er leven zo'n 240.000 mensen met hartfalen in Nederland. Hiervan is twee derde 75 jaar of ouder. In 2020 stierven ruim 7.000 mensen aan hartfalen. Per dag zijn dit zo'n 11 vrouwen en 9 mannen. Jaarlijks zijn er ruim 29.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen. Ieder jaar krijgen ongeveer zeventienduizend mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Binnen 6 minuten
Het aantal burgerhulpverleners is de afgelopen jaren flink gestegen tot 245.000. In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimeren. Dankzij de enorme inzet van deze hulpverleners én de groeiende aanwezigheid van AED's op prominente plekken. (Bron: Hartstichting)