Doeltreffend transport op het juiste spoor

Hackaton in een trein vol knappe koppen

Zelfrijdende auto's zijn steeds vaker in het nieuws. Maar ook de zelfrijdende trein komt eraan. Vodafone Business is nauw betrokken bij de technologie die dit mogelijk maakt, zoals IoT en 5G. Daarom deed Vodafone Business dit jaar mee aan de Hackatrain.

De Hackatrain is een tweedaagse hackathon die plaatsvindt in een trein die van Amsterdam naar Berlijn rijdt en zich voortzette bij Beach Bar Mitte. Aan boord gaan bijna honderd deelnemers in zeventien teams de strijd aan om slimme oplossingen te vinden voor zelfrijdende voertuigen, het zogenaamde autonoom vervoer. Vodafone Business deed, met 9 teams, mee aan de spoorchallenge: nadenken over de zelfrijdende trein, verbetering van het spoor en concrete oplossingen ontwikkelen.

Deelnemers komen uit het bedrijfsleven, maar ook studenten en start-ups doen mee. Wat ze delen is een passie voor innovatie. Vanuit hun expertise in marketing, technologie of business dragen zij bij aan de verschillende challenges. Een vakjury beoordeelde welk concept het hoogste scoort op innovatie, technische haalbaarheid en creativiteit. Als afsluiter bezoeken de deelnemers technologiefestival Tech Open Air in de Duitse hoofdstad.

Veilig, snel en slim
"
5G is een belangrijke technologie die autonoom vervoer en slimme mobiliteit naar het volgende niveau brengt", zegt Jelmer Letterie, Senior Proposition Marketer IoT bij VodafoneZiggo. "Voor het verzenden van data is een snelle en betrouwbare verbinding nodig. Vooral vanwege de veiligheid. Wanneer een waarschuwingssignaal verzonden wordt wil je dat een trein direct stopt, en niet pas na een vertraging van een of twee seconden."

De combinatie van verschillende technieken zorgt voor talloze mogelijkheden. Denk aan het automatisch aan- en afkoppelen van goederenwagons op de juiste locatie of het monitoren van het spoor. Daar valt 5G duidelijk samen met het Internet of Things (IoT). Zo kan het snel uitwisselen van data tussen de goederenwagons vertraging en botsingen voorkomen.

Omdat de deelnemers aan de hackaton niet alleen nadenken over oplossingen, maar in Berlijn een werkend prototype moeten laten zien aan de jury krijgen ze van Vodafone allemaal de IoT starterskit. Dit pakket bevat sensoren en een NB-IoT-verbinding. NB-IoT staat voor NarrowBand-Internet of Things, een technologie die op een efficiënte manier apparaten met het internet verbindt.

Slim gebruik van data
Een van de hackers, Rosellina Galasso, werkt zelf als Business Intelligence-specialist bij VodafoneZiggo. Ze legt uit: "Ik onderzoek hoe we data slimmer kunnen gebruiken. Onder andere in de financiële sector, maar transport biedt nu ook ontzettend veel mogelijkheden. Ik reis zelf vaak met de trein, en zie allerlei kansen om de reiservaring te verbeteren. Het is een mooie uitdaging om 5G en IoT te combineren met autonoom transport."

Tijdens de Hackatrain heeft het team van Rosa een oplossing ontwikkeld dat zich focust op multimodaal vervoer. Hoe kun je beter gebruik maken van alle middelen van vervoer die vandaag beschikbaar zijn? Denk aan elektrische huurfietsen, steps of auto’s. De huidige apps laten eigenlijk alleen het standaard openbaar vervoer zien, zoals bussen, treinen en trams. Daarmee kom je niet altijd even snel op je plaats van bestemming. Door de data van al deze vervoersdiensten te koppelen biedt je de reiziger van morgen een betere ervaring.

Innovatieve oplossingen
Na twee dagen zwoegen en bouwen aan prototypes, kregen de deelnemers te horen wie de winnaar is geworden. Het winnende team heeft een idee uitgewerkt om spoorovergangen en perrons veiliger te maken. Zij willen een noodknop op locaties plaatsen waar veel ongelukken gebeuren, zoals onbewaakte spoorwegovergangen of op perrons. Bij een noodsituatie wordt via de noodknop een directe videoverbinding tot stand gebracht met de treincabine, waarna de machinist op basis van de videobeelden kan ingrijpen. De noodknop en camera’s worden via het netwerk van Vodafone verbonden. In de toekomst kunnen slimme camera’s onveilige situaties ook automatisch detecteren en de beelden via het zeer snelle 5G netwerk versturen naar de machinist.

5G lab Eindhoven
Vodafone heeft besloten om een van de deelnemende teams te steunen in de verdere ontwikkeling van hun concept. Dat team bedacht een manier om met inzet van IoT en 5G herfstblaadjes op het spoor te detecteren. Vallende blaadjes vormen in het najaar een groot probleem en veroorzaken veel vertraging. Ook spooruitzetting door hitte brengt het spoorboekje in de war. De hackers bedachten een manier om het spoor te monitoren met IoT technologie en deze informatie met treinen in de omgeving te delen via 5G technologie. Vodafone nodigt het team uit om in dit idee verder uit te werken, in samenwerking met Prorail en TNO. Dit vindt plaatst in 5G lab in Eindhoven dat binnenkort zijn deuren opent.