Wat brengt 5G ons écht?

Stefan Krijnen over de feiten en fictie van 5G

5G is het netwerk van de nabije toekomst. En er wordt al flink over gefantaseerd. Om weg te blijven van de fabeltjes, licht ik de motorkap van 5G voor je op. Wat zit eronder? Een blik op de techniek brengt de concrete mogelijkheden van 5G aan het licht.

Als je online een film bekijkt, is de kans groot dat de beelden je via een verre server bereiken. De grote afstand die je blockbuster aflegt, levert problemen op, in de vorm van vertraging en kleine haperingen in het beeld. 5G is anders ingericht. Het totale netwerk is voor iedere gebruiker beschikbaar om data te verwerken en versturen. Hierdoor vindt je film de kortste weg naar jouw scherm. Resultaat: een kraakheldere film. Dat is natuurlijk mooi, maar voor andere toepassingen deze technologie zelfs essentieel. Denk aan voertuigen. 5G brengt haperingen terug van honderden milliseconden naar maar enkele milliseconden. Hierdoor wordt het netwerk zó betrouwbaar, dat zelfrijdende auto’s hun digitale ogen altijd open hebben – en wij er blind op kunnen varen.

5G maakt de baan vrij
Een andere bijzondere eigenschap van 5G is dat het op te splitsen is. 'Slicen' noemen we dit. Stel je voor dat het netwerk bestaat uit een brede weg met heel veel rijstroken, waarbij iedereen vrij op elke baan mag rijden. Voor belangrijke gebruikers, bijvoorbeeld politie en ambulance, reserveren we aparte rijstroken. Zo kunnen zij altijd hun essentiële werk doen. Deze garantie bestond voorheen niet. Te veel verkeer op de weg leidde tot daadwerkelijke opstoppingen. Files! Daarom moesten voor kritieke zaken aparte netwerken worden opgezet. Omslachtig en duur. Met 5G kunnen we 'rijstroken' permanent reserveren, of alleen tijdens de spitsuren. Denk aan een voetbalstadion dat elke paar weken een hoos aan dataslurpende fans ontvangt. Met 5G reserveert zo’n club straks met gemak de nodige bandbreedte, zodat ze digitaal in elk geval in de wedstrijd blijven.

5G geeft lucht
5G is dus een efficiënt, flexibel en extreem betrouwbaar netwerk. En had ik al verteld dat het heel veel sneller is dan 4G? Dat is geen overbodige luxe. Consumenten en bedrijven hebben steeds meer behoefte aan data. De verwachting is dat het Europese dataverbruik in de komende vijf jaar vervijfvoudigt. Door klantverwachtingen, overheidsregulatie en concurrentie moeten internetaanbieders dus steeds meer leveren, terwijl prijzen niet even hard meestijgen. Doordat 5G veel efficiënter is dan eerdere netwerken, kan het meer data rondpompen tegen lagere kosten. Dit geeft telecombedrijven weer lucht. 5G is dus heel belangrijk voor het economische model achter het internet. Wat gebruikers verder van alle voordelen van 5G kunnen verwachten, verschilt per sector: consumenten, industrieën, overheden – ze zullen er allemaal andere vruchten van plukken. Lees maar mee:

5G voor consument
5G levert de consument veel op. Al zijn mobiele apparaten worden sneller en kunnen meer. Als hij van films streamen of gamen houdt, kan hij zich opmaken voor een feestje. De gamer met de laagste vertraging op zijn lijn kan immers een tegenstanders trakteren op de eerste aanval. Een strategisch voordeel! Hierbij zorgen augmented en virtual reality via mobiele toestellen voor een nieuwe, spectaculaire ervaring. Ook ziet de consument alle andere apparaten om zich heen veranderen en slimmer worden. Koelkasten, cv-ketels, auto’s – álles wordt connected en smart. Ooit lagen gemak en verspilling in elkaars verlengde. Met 5G komt hier hopelijk verandering in. De verwarming in huis gaat aan als het moet, maar ook uit als het kan. De koelkast helpt om zo min mogelijk voedsel te verspillen, en de elektrische auto laadt zich het liefst in de daluren op. Voor de consument wordt het leven dus een stuk makkelijker en minder verspillend.

5G voor industrie
De industrie hangt wereldwijd met draden aan elkaar. Niet figuurlijk, maar letterlijk. Als het om belangrijke verbindingen gaat, zijn draadloze netwerken vaak taboe. In plaats daarvan wordt alles bekabeld, en vaak voorzien van eigen netwerken. Erg kostbaar, en mijlenver verwijderd van de prachtige toekomst die zich aandient: fabrieken en logistieke bedrijven die grotendeels of zelfs volledig zelfstandig functioneren. Door zich te bevrijden van bedrading, kunnen bedrijven hun processen enorm flexibel gaan inrichten. Dit maakt het werken met robots een stuk eenvoudiger. Denk aan machines die volledig geautomatiseerd zijn, zich vrij kunnen bewegen, en zelfs met elkaar kunnen samenwerken. Deze mogelijkheden zijn intussen écht geen sciencefiction meer. Het snelle en betrouwbare 5G maakt het allemaal mogelijk.

5G voor overheden
Data en de kwaliteit van netwerken zijn van groot belang bij veel taken van overheden. Denk maar aan de beheersing van het verkeer, de luchtkwaliteit, belastingen en de algehele veiligheid. 5G biedt op al deze fronten veel mogelijkheden. Een term die vaak voorbijkomt is de ‘smart city’. Een stad die op allerlei manieren slim georganiseerd is. Sensoren, verbonden met elkaar en met het internet, houden voortdurend een vinger aan de pols. Via die data wordt het verkeer perfect geregeld, het vuilnis verzameld, de straatverlichting aangestuurd en de energie over de stad verdeeld. Het klinkt misschien futuristisch, maar de kans is groot dat jouw stad of gemeente nu al bezig is met dit soort innovaties.

5G in wording
We kunnen op enorm veel manieren denken en dromen over 5G. En er is niets mis mee om dat te doen. Vorige generaties mobiele netwerken hebben een hele wereld van mobiele concepten en apps voortgebracht. 5G biedt ons weer eindeloos veel nieuwe mogelijkheden. Ik kan niet wachten om te zien waar de industrie en particuliere markt mee op de proppen komen. Om hun ideeën werkelijkheid te maken, zoeken VodafoneZiggo en Ericsson samen naar de beste oplossingen. Hiervoor zijn we bijvoorbeeld onlangs een samenwerking aangegaan met de gemeente Eindhoven. In een 5G-lab steken we de koppen bij elkaar met wetenschappers, studenten en tal van bedrijven. Uiteindelijk met maar een doel: de potentie van 5G maximaal benutten.

Stefan Krijnen – 5G- en IoT-specialist bij Ericsson

Samen uitdagingen aangaan
Ericsson is een van de belangrijkste samenwerkingspartners van VodafoneZiggo. Het levert en onderhoudt namelijk al haar mobiele netwerken. Daarnaast zoeken we samen naar mogelijkheden om de industrie en particuliere markt zo goed mogelijk te bedienen. Voor de industrie gaat dit vaak over maatwerk en bijzondere toepassingen. Een ambitie van Philips, een van de eerste usecases binnen 5G Eindhoven, is zorgen dat een gespecialiseerd arts op afstand een operatie kan bijwonen, personeel aansturen, en zelfs uitvoeren. VodafoneZiggo en Ericsson pakken dit soort uitdagingen samen op, en zorgen dat de meest waanzinnige wensen werkelijkheid worden.