Willen we dat Nederland in Europa koploper blijft op het gebied van digitalisering? Dan is het essentieel dat gemeenten en private partijen de krachten bundelen. Dat was de conclusie van de kennissessie die VodafoneZiggo op 4 juni verzorgde tijdens het VNG Jaarcongres 2019.

Het contrast kon haast niet groter zijn: aan de ene kant de historie van het Nijkerkse landgoed Salentein, waar de kennissessie plaatsvond, aan de andere kant de ongekende maar realistische toekomstscenario's die tijdens de sessie voorbijkwamen.

"Eerst verdwijnt onze balie, daarna de hele gemeente", voorspelde burgemeester Jos Heijmans van Weert bijvoorbeeld. Wat al lang en breed voor bankieren geldt, gaat volgens hem binnen de kortste keren ook op voor gemeenten: burgers en bedrijven regelen dan al hun zaken online. Hebben zij het stenen stadhuis dan nog nodig? En als het stadhuis geen functie heeft, wat is dan eigenlijk nog het nut van al die losse gemeenten? "Straks is heel Nederland één virtuele gemeente", verwacht Heijmans.

Razendsnelle digitalisering
Al kunnen we 'straks' beter vervangen door 'binnenkort'. Want daar waren alle sprekers het over eens: het gaat razendsnel met de digitalisering. Helemaal als Nederland van 4G overstapt naar 5G. Dan beschikken steden in één klap over de snelheid, capaciteit en responstijden die zij nodig hebben om actuele uitdagingen op het gebied van zorg, klimaat, verkeer en veiligheid innovatief en effectief aan te pakken.

Regels gelijktrekken
Een voorwaarde voor succes is dat gemeenten en private partijen, zoals VodafoneZiggo, de handen ineenslaan. "Laten we om te beginnen samenwerken aan uniforme regels en voorwaarden, bijvoorbeeld op het gebied van leges, de vergoedingen voor ambtelijk werk die in elke gemeente gelden maar erg verschillend zijn per gemeente", opperde Leo-Geert van den Berg van VodafoneZiggo. "Het netwerk van de toekomst ligt er al, we hoeven het alleen nog aan te zetten – regio voor regio, stad voor stad."

vng2

Uitnodiging
Van den Berg nodigde de gemeentebestuurders in de zaal meteen ook uit voor een bezoek aan VodafoneZiggo's TEC Campus (trainingslocatie voor monteurs waar een woonhuis is nagebouwd met alle kabels van dien) en het Experience Center (plek op het centrale kantoor in Utrecht waar bezoekers via video's en interactieve sessies de techniek van de toekomst leren kennen). "Je ziet het netwerk en enkele mooie voorbeelden met eigen ogen. Dat maakt het makkelijk om te praten over de mogelijkheden."

Technische kennis
De steden Eindhoven en Utrecht zijn allebei een publiek-private samenwerking aangegaan. "Actuele technische kennis is onontbeerlijk voor de stad van de toekomst", vertelde Dennis Ketel, ontwikkelaar data-economie en Internet of Things bij de gemeente Utrecht, aan de bestuurders in de zaal. "Als gemeente heb je die kennis nu eenmaal niet in huis."

Gigabit-netwerk
Utrecht stapt volgend jaar als eerste stad in Nederland over op het supersnelle Gigabit-netwerk van VodafoneZiggo. Dat netwerk biedt onder meer stabiele verbindingen, die het artsen mogelijk maken om virtual-reality-consulten aan te bieden aan patiënten die ziek thuis zitten. "En op basis van data kan je in kaart brengen waar en hoe laat schoolkinderen naar huis fietsen en op straat afval achterlaten", zei Ketel. "Daar kan je de planning van je schoonmaakdienst op afstemmen."

Kansen van 5G
Eindhoven verkent vanaf dit najaar met VodafoneZiggo en netwerkpartner Ericsson de kansen van 5G in combinatie met een 3,5 Gigahertz-frequentie. Jonas Onland van de VNG (tot voor kort programmamanager digitale transformatie bij de gemeente Eindhoven) noemde 5G een regelrechte game-changer. "Het enorme aantal apparaten dat Eindhoven op internet kan aansluiten, zal een berg gegevens opleveren die zij kan inzetten om de stad beter te organiseren."

Ambities waarmaken
De 5G- en Gigabit-infrastructuur biedt dus veel mogelijkheden. Maar waar begin je als je die wilt verkennen? Onland en Ketel sloten de middag af met praktisch advies aan hun collega's in de zaal. "Geef van bovenaf de digitale koers van je gemeente aan en laat ideeën van onderaf komen", gaf Onland mee. Ketel: "En zorg dat je maatschappelijke doelen als gemeente daarbij altijd het uitgangspunt vormen. Grijp deze technologieën aan om je ambities waar te maken."

Lees meer over het netwerk van de toekomst