'Afstand tot de arbeidsmarkt.' Zo heet het tegenwoordig, als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, autisme hebt of een bipolaire stoornis. VodafoneZiggo wil die afstand graag verkleinen. Of misschien wel helemaal wegnemen. Iedereen heeft toch iets te bieden? Daarom nemen we regelmatig mensen aan met – nog zo'n term – langdurig verminderd arbeidsvermogen. Interne jobcoach Iris Koorn zorgt dat ze hier hun beste zelf kunnen zijn.

Je komt pas in contact met Iris nádat je bent aangenomen. "Het is namelijk niet verplicht om te vermelden dat je een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking hebt. Is dit eenmaal bekend, dan kan ik aanschuiven." De leidinggevende denkt ook mee, want die weet goed hoe je specifieke taken het beste uitvoert. Iris kijkt vooral naar de structuren op de werkvloer. Kun je daar goed in meedraaien? "Een simpel voorbeeld is dat er in gebouwen wel rolstoeltoegankelijke toiletten zijn, maar niet op elke etage. Is er voldoende tijd tussen meetings en taken om een break te nemen? Voor elk obstakel dat we tegenkomen, zoek ik een fix."

Ook stelt Iris de verwachtingen bij van collega's. Zo kan het een tijdje duren voor iemand met autisme zich vertrouwd voelt op een nieuwe werkplek. "Dan is het niet handig om er meteen op af te stappen en allerlei persoonlijke vragen te stellen. Met die kennis kunnen teamleden de situatie beter inschatten en hun nieuwe collega een zachte landing geven."

Bijzondere wending
Iris komt uit een heel andere tak van sport. Vijftien jaar lang gaf ze leiding aan teams in grote organisaties. Tot ze tegen een zware burn-out aanliep. "Twee jaar was ik ziek. Bij mijn re-integratie had ik enorm veel aan mijn begeleider. Dit inspireerde me zo, dat ik besloot om een carrièreswitch te maken. Eigenlijk verlangde ik al lang naar iets anders; iets met meer zingeving." Ze volgde een opleiding en is nu dé Job Coach van VodafoneZiggo. Met enorm veel plezier. "Natuurlijk verdien ik niet meer zo veel als vroeger, maar ik heb wel de mooiste baan in de wereld."

Mentale sprong maken
Naast aandacht voor het fysieke functioneren, geeft Iris ook begeleiding op mentaal vlak. Een onderdeel waarin ze een grote ontwikkeling doormaakte. "Na dit werk een tijdje te hebben gedaan, had ik het idee dat er meer uit de mentale coaching te halen moest zijn. Ik ben een studie Neuro Linguïstisch Programmeren gaan doen, ofwel NLP. Daar leerde ik hoe je op een dieper niveau komt door met het onderbewuste te werken. Zo kun je oude patronen doorbreken en iemand bijvoorbeeld beter met sociale angst leren omgaan. Als dat lukt, voeren mensen niet alleen beter hun taken uit, maar gaat hun leven er blijvend en op allerlei fronten op vooruit."

Uit de kast komen met je beperking
Ook mensen die al langer bij VodafoneZiggo werken kunnen bij Iris terecht voor coaching en support. "Daar wordt goed gebruik van gemaakt, maar onderschat niet hoe lastig het kan zijn om te vertellen dat je een beperking hebt. Vaak speelt schaamte een rol, en komt zoiets pas veel later aan het licht. Laatst nog meldde iemand zich voor coaching die hier al meer dan twintig jaar werkt. Zelf wist hij nog niet zo lang dat hij een lichte vorm van autisme heeft. Nu was hij klaar om het ook op zijn werk aan te kaarten en gebruik te maken van de hulp die we kunnen bieden. Hartstikke mooi en dapper, natuurlijk."

Tolerant van collega tot klant
Dat steeds meer mensen open durven zijn, vindt Iris een mooie ontwikkeling. "Om dit te stimuleren, werkt VodafoneZiggo er hard aan om een inclusieve werkgever te zijn." Zelf is Iris daar ook bij betrokken, vertelt ze. "Ik zit in het Team Diversity, Equity and Inclusion. We brengen de waarde van diversiteit en inclusie intern over de bühne en zorgen dat leidinggevenden en recruiters daadwerkelijk mensen met een beperking aannemen. Bijvoorbeeld door in vacatures niet om 40 uur per week te vragen, wat voor velen een te hoge drempel is."

Naast een tolerantere werkvloer en arbeidsmarkt, wil het team ook dat klanten vanuit een inclusieve mindset geholpen worden, vertelt Iris. "Want iemand met een beperking kan niet zomaar onder in de kast duiken als zijn wifi niet werkt. Om daar goed mee om te leren gaan, helpt het als mensen met een arbeidsuitdaging meedenken."

De echte top
Iris maakte haar carrièreswitch op zoek naar meer voldoening. En die vindt ze hier volop. "Het is geweldig om te zien dat we mensen echt kunnen helpen. Zoals een vrouw die binnenkwam met een heel laag zelfbeeld, en nu weer flink van zichzelf laat horen. Een jongen die worstelde met zijn autisme, maar zijn werk nu uitstekend doet en zelfs collega's met een beperking begeleidt. En een man met niet-aangeboren hersenletsel, die door een andere opbouw van uren en taken bijna fulltime kan werken. Dat soort persoonlijke successen boeken, met als kers op de taart iemands contractverlenging of vaste aanstelling, daar gaat werkelijk niets boven."