Mensen die met moeite een baan vinden, krijgen bij VodafoneZiggo extra aandacht. "We denken in mogelijkheden, niet in beperkingen”, zegt Marieke Zuidema van HR. Vele collega's met een beperking gingen inmiddels aan de slag.

'Een afstand tot de arbeidsmarkt', het is een verzamelterm voor iedereen die niet binnen het standaardplaatje van een werknemer past. VodafoneZiggo stoot dat standaardplaatje opzettelijk omver: het telecombedrijf neemt steeds meer collega's met een beperking aan. "Omdat we zien dat iedereen waarde toevoegt, wie je ook bent."

Leerzame stappen
Iemand met een arbeidsbeperking aannemen, heeft meer voeten in de aarde dan een standaardprocedure. Dat merk je bij de werving, selectie en indiensttreding. Marieke Zuidema, directeur people development en leadership bij VodafoneZiggo, legt uit: "Je moet aan allerlei regels en voorschriften voldoen, je biedt meer begeleiding en vaak zijn er aanpassingen nodig in systemen, processen en werkplekken. Maar dat zijn leerzame en waardevolle stappen. Daardoor worden we inclusiever, flexibeler en meer empathisch als bedrijf."

Specifieke taken losknippen
Hoe maak je banen geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? "Dat scheelt enorm per persoon, per situatie. Maar vast staat dat elke functie een optelsom is van uiteenlopende taken. Wanneer je daar bepaalde specifieke taken loskoppelt en verzamelt, kun je hiermee soms een aparte baan creëren. De ene keer zijn dat hele ingewikkelde taken waar een bepaald scherp inzicht voor nodig is, de andere keer ligt de focus juist op eenvoudige, overzichtelijke taken."

Materiaal verzamelen voor monteurs
Monteurs hebben bijvoorbeeld een enorm breed pakket aan taken. Eén daarvan was het ophalen van klein materieel en het checken van de voorraad in de bestelbus. "Deze taken kostten voor de monteurs relatief veel tijd. Die werkzaamheden hebben we sinds enkele jaren losgekoppeld en neergelegd bij een aantal collega's met een beperking. Zij doen de klussen inmiddels met veel plezier en toewijding. Hierdoor hebben de monteurs meer tijd voor hun kerntaken: het helpen van klanten en het bijspijkeren van technische kennis. En natuurlijk is er een fijn sociaal contact tussen de monteurs en de materiaalploeg. Win-win!"

Het vinden van nieuwe medewerkers
Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te trekken, raadt Marieke ook aan om de urennorm in de vacatures niet op veertig uur te zetten. “Wij zien dat veel van de beperkingen te maken hebben met energieverdeling”, zegt ze. “Er zijn mensen die ’s ochtends iets langer nodig hebben om op te starten of ’s middags een uurtje rust nodig hebben. Op vacatures met veertig uur reageren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dus zelden. Het beste is om zelfs helemaal geen urennorm te vermelden.”

Met en zonder 'stempel'
VodafoneZiggo brengt graag in kaart hoeveel mensen met een arbeidsbeperking er precies rondlopen binnen de bedrijfsmuren. "De groep van collega's die met zo'n 'stempel' binnenkomt, is nog relatief klein. Maar we vermoeden dat er veel meer medewerkers onbewust een beperking hebben. Denk aan mensen die autistisch zijn, maar zich prima redden in hun baan. Of mensen die slechtziend zijn, maar met behulp van letters-vergrotende programma's goed meekomen."

Coach, koptelefoon en spraaksoftware
"We prijzen de zelfredzaamheid van onze mensen. Maar soms kan een extra steuntje nét even het verschil maken. Zodra we de totale doelgroep scherp in beeld hebben, kunnen we bepaalde hulpmiddelen inzetten", zegt Marieke. "Denk aan een interne participatiecoach, geluidwerende koptelefoons of spraaksoftware. De kans is groot dat ze daardoor hun werk nóg beter uitvoeren."

Kansendenkers
Komt dit nu allemaal alleen uit een goed hart, of schuilt hier ook nog een verborgen agenda achter? "Niks verborgen, maar wij zijn niet de enige die de 'andere kijk op arbeid' stimuleert. Dat doet de overheid ook. Er zijn regelingen om arbeidsparticipatie te stimuleren. Dus ja, het kan voor bedrijven aantrekkelijk zijn om zulke constructies te introduceren. Maar wij leggen nadrukkelijk de focus op het talent en de bijdrage die men levert aan het bedrijf. We creëren mogelijkheden voor mensen die in een lastigere situatie zitten. En zíj helpen ons als bedrijf vooruit: met een unieke kijk op zaken, inspirerende levenspad, positivisme en doorzettingsvermogen. Inmiddels een onmisbare arbeidspool voor ons bedrijf. Samen gaan we de uitdaging aan.”

Werken bij VodafoneZiggo?