Bij 5Groningen zie je heel wat door de wol geverfde ondernemers met indrukwekkende track records en decennia ervaring. Zo niet Wilco Stollenga. Hij is 22, studeert technische bedrijfskunde en is oprichter van Agrifly. Een piepklein bedrijfje dat de landbouw met drones op hoog niveau brengt.

Agrifly voert een pilot uit binnen 5Groningen, proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken hier samen met experts zoals VodafoneZiggo, om toepassingen met 5G te testen.

Vroege vogel
Waarschijnlijk heb je het al wel eens gezien, op het nieuws of in andere media. Boeren die met drones hun akkers in de gaten houden. Vier jaar geleden stond dit nog in de kinderschoenen. Wilco: "Toen nog haast niemand met eigen ogen zo'n drone gezien had, kocht ik er eentje. Gewoon voor mijn plezier. Ik had flink gespaard, en besloot meteen een degelijk model aan te schaffen, met een goede camera erop. Ik had bovendien al een plannetje om er wat geld mee terug te verdienen, door mooie luchtfoto’s van boerderijen in de omgeving te maken en die aan de boeren te verkopen."

Land in zicht
Wilco woont zelf op een boerenbedrijf in Groningen. Thuis deed hij zijn eerste testjes. Toen hij de luchtfoto’s op zijn laptop te zien kreeg, viel hem al snel iets op. "Hoewel de akkers rondom de boerderij vol stonden met dezelfde gewassen – die dezelfde bemesting kregen en evenveel water – lieten de afbeeldingen allerlei verschillen in het veld zien. Lichte en donkere plekken, oftewel zones waar planten beter of juist slechter groeiden. Al snel werd me duidelijk dat ik deze informatie goed kon gebruiken om boeren veel beter te laten boeren."

Big picture
Het businessplan van Wilco was snel omgegooid. En inmiddels heeft zijn bijverdienproject een behoorlijke vlucht genomen. Zijn drone zoemt volgens een vastgelegd vluchtplan over de akkers. Wilco: "Om tien hectare in kaart te brengen, drukken vier multispectrale camera's ieder 300 keer af. Elke lens neemt een ander deel van het lichtspectrum voor zijn rekening. Software verenigt de 1.200 foto's tot een grote landkaart die de fotosynthese van de gewassen zichtbaar maakt. Daaruit kan ik afleiden of er sprake is van bodemverdichting, overbeplanting of opkomende ziektes. Een nadeel is dat de bewerking van alle foto's veel tijd kost. Het kost al uren om de bestanden via een harde schijf op mijn computer te krijgen. Voor de landkaart helemaal klaar is, ben ik zo een paar dagen verder."

Klant en kaart
Een paar jaar geleden benaderde Wilco zelf Economic Board Groningen. Of het internet in de omgeving wat sneller kon, want de trage verbinding hinderde zijn vorderingen. Dit initiatief werd beloond. Met sneller internet, en een pilotproject bij 5Groningen. Wilco: "Ook de Rijksuniversiteit Groningen en VodafoneZiggo zijn betrokken bij deze pilot. Ons doel is om mijn luchtfoto's via 5G realtime van de drone naar een server te sturen. Met behulp van gespecialiseerde software moet de hele landkaart al binnen vijf minuten beschikbaar zijn. Hierdoor kan ik straks meteen na een vlucht met klant én kaart het veld in, om grond en gewassen te inspecteren."

Pilot en praktijk
De pilot verloopt gestaag. "In een testomgeving lukt het ons al om de beelden via 5G naar de server te sturen. Ook zijn we goed op weg om binnen enkele minuten een grote landkaart te vormen van al die data." De volgende stap is om het in de praktijk te laten functioneren. "Nog een upgrade van de masten van VodafoneZiggo, en dan verwacht ik dat het werkt. En als de software nog wat sterker is, kunnen we landkaarten van verschillende meetmomenten over elkaar leggen en vergelijken. Dan wordt helemaal interessant wat je uit de data kunt leren. Hoe opvolgende generaties van gewassen presteren bijvoorbeeld, of wat er gebeurt als de boer van gewas verandert."

Vlucht vooruit
Staat Agrifly na deze pilot niets meer in de weg? "Zo eenvoudig is het niet", zegt Wilco. "De potentie van deze technologie is enorm: landbouw op microniveau – plant voor plant – dat heeft ongetwijfeld de toekomst. Maar om de voordelen te benutten, moet de hele keten meeveranderen: van maatwerk-bemestingsplannen en teeltadvies, tot aangepaste machines die selectief kunnen werken. Dat heeft nog even tijd nodig. Geen nood, ondertussen zie ik allerlei andere kansen voor mijn drones. De monitoring van industriële gebieden, hoogspanningskabels, velden met zonnepanelen en ga zo maar door. The sky is the limit."

Lees meer over 5Groningen

Lees meer over Agrify

Agrify Vodafone