Het landelijke 5G-netwerk draait op dit moment nog niet op de snellere 3,5 gigahertz frequentieband, maar in de 5G Hub op de High Tech Campus in Eindhoven draait het al op volle toeren. Twee grote servers – goed voor zowel een privaat als een publiek netwerk – vormen het hart van de Hub. De ruimte eromheen is een speeltuin waar je op allerlei manieren kunt kennismaken en experimenteren met 5G. Omgeven door drones, robots en onbemande raceauto's, vertellen Sander van der Zande, Technology Strategy Manager van VodafoneZiggo en Michel Beckers, Client Executive Partner van Eviden over de nieuwste innovatie in de 5G Hub.
De datavreter van Eviden
Een auto, container, tas of persoon. Wij mensen zien het verschil in één oogopslag, maar een computer? Die moet er keihard voor trainen. Een ware bodybuilder op dit vlak is het Computer Vision Platform. Deze deep learning software van Eviden ploegde al door honderden datasets, om allerlei zaken te kunnen onderscheiden die een camera registreert. "Eviden is een onderdeel van de Atos Groep", vertelt Sander. "Met geavanceerde hard- en software geven zij gestalte aan onze steeds verder digitaliserende toekomst. Hun Computer Vision
Platform is hiervan een glashelder voorbeeld. Deze software analyseert camerabeelden, en maakt ze onmiddellijk toegankelijk voor diverse digitale toepassingen."
Heel herkenbaar allemaal
Dankzij alle training heeft het Computer Vision Platform inmiddels oog voor allerlei zaken. Zoals tassen en veiligheidskleding. Hierdoor kan het achtergelaten bagage signaleren – handig op luchthavens – en op bouwplaatsen checken of iedereen z'n helm draagt. "Veiligheid is een belangrijke speerpunt van deze technologie, en een gebied waarop we al 23 jaar actief zijn", vertelt Michel. "Maar je kunt het werkelijk op alles toepassen. In een productieproces bijvoorbeeld, om etiketten van bierflesjes te checken."
De proef op de som
Een proefopstelling in de Hub demonstreert hoe Computer Vision werkt. Een kleine camera is via 5G verbonden met een 'edge server' waarop de analyses gebeuren, en een laptop die de uitkomsten laat zien. "Ruim honderd use cases zijn direct beschikbaar", vertelt Michel. "Eén ervan is om mensen te tellen. Een opdracht die het moeiteloos uitvoert. Iedereen die langs de camera loopt, wordt in het beeldscherm direct gemarkeerd. In een hoek van het scherm loopt netjes een teller mee. "Met een handvol mensen in 'n overzichtelijke ruimte is dit vrij eenvoudig", geeft Michel toe. "Bij groepen van honderden of zelfs duizenden mensen in een stedelijk gebied, wordt het stukken lastiger. Maar ook daarin is onze software heel accuraat. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gevaarlijke situaties voorkomen tijdens evenementen."
De kracht van 5G
Dat Computer Vision op allerlei manieren toepasbaar is, leidt geen twijfel. Maar waarom is 5G hierbij zo belangrijk? "Dat heeft alles te maken met snelheid", vertelt Sander. "Kijk maar naar Michels voorbeeld van die bierflesjes. In zo'n assemblagelijn rázen de flesjes voorbij. In een fractie van een seconde moet je een flesje met afwijking registeren en het signaal geven om 'm uit de lijn te halen. Hiervoor moet de verbinding tussen camera en computer supersnel zijn. En dat is de kracht van 5G. Dankzij ons 5G-netwerk kunnen we dit soort processen nagenoeg realtime laten verlopen."
Living on the edge
"Een belangrijke reden waarom die snelheid van 5G zo hoog is, is edge computing", voegt Michel toe. "Als ik naast je sta en je een appje stuur, dan legt die vele kilometers af voor jij 'm ontvangt. De berekeningen die ervoor nodig zijn, gebeuren op servers die heel ver weg kunnen staan, in de cloud. Al die kilometers kosten tijd en edge computing is ontworpen om ze te omzeilen. Het creëert een zo kort mogelijke weg in het netwerk waarlangs informatie zijn doel bereikt. Het rekenwerk gebeurt 'onderweg', in de edge cloud. Hiermee kunnen we de tijd van overdracht nagenoeg tot nul reduceren."
5G Hub voor gamechangers
Realtime verbinding maken met mensen, devices en objecten – dat maakt 5G een echte gamechanger, onderstreept Sander. "Vooral op het gebied van Internet of Things (IoT). Wij willen dat de wereld daar kennis mee maakt. Ondernemingen, instellingen, overheid en gemeenten, maar ook studenten en startups in de dop: iedereen is van harte welkom in de 5G Hub om het te beleven en er vooral mee aan de slag te gaan."