Ziggo-monteurs die een AED in hun servicebus hebben, zijn het afgelopen jaar vijftig keer oproepen in levensbedreigende situaties. Hierbij hebben zij dertig keer hulp kunnen bieden. Deze hulp bestaat niet alleen uit reanimeren, maar bijvoorbeeld ook uit omstanders op afstand houden en assisteren van hulpinstanties.
Vorig jaar juni kondigde Ziggo aan om Nederland 'hartveiliger' te maken. Op dat moment waren er vijfentwintig Ziggo-monteurs opgeleid en uitgerust met een AED. Dat is een apparaat dat een elektrische schok geeft om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand. Inmiddels rijden er al meer dan 75 monteurs rond met een AED in hun servicebus.
De monteurs hebben een reanimatiediploma op zak en zijn aangemeld als burgerhulpverlener, zodat zij kunnen worden gealarmeerd via 112 als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. "Onze monteurs rijden overal in Nederland en met 1,2 miljoen klantbezoeken per jaar zijn we daarmee altijd dichtbij", aldus Nicole Hoebink, Director Installation & Maintenance.
In de praktijk is het voor professionele hulpdiensten niet altijd haalbaar om binnen die eerste cruciale minuten aanwezig te zijn. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is al gauw 10 minuten. Bedrijven, waaronder Philips en Opel, dragen bij om van Nederland een '6 minuten zone' te maken. "Ook de inzet van de Ziggo-monteurs, die door het hele land rijden, kan levens redden", zegt Nicole. "Zij rijden overal en omdat het oproepsysteem voor burgerhulpverleners via GPS werkt, krijgen zij automatisch via een speciale app een oproep als er in de buurt waar zij zich op dat moment bevinden een hartstilstand plaatsvindt. Zij kunnen dan direct te hulp schieten met een AED."
Marten-Jan Talens, regiomanager West-Nederland Ziggo en initiatiefnemer van dit project kijkt trots terug op afgelopen jaar. "Steeds meer mensen zien hun wifi-verbinding als een soort eerste levensbehoefte. Dit project drukt ons maar weer eens met de neus op de feiten: onze échte eerste levensbehoeften zijn nog altijd ademhaling en een hartslag. De Ziggo-monteurs waarderen het enorm dat ze, naast hun normale werkzaamheden, een belangrijke rol kunnen spelen in noodsituaties. Ons plan is om steeds meer monteurs bekend te maken met de AED, zodat Nederland nog 'hartveiliger' wordt."
Ieder jaar krijgen ongeveer zeventienduizend mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het aantal burgerhulpverleners is het afgelopen jaar met meer dan een derde gestegen naar 225.000 mensen. Het aantal aangemelde AED's is toegenomen met meer dan 45 procent. Er zijn er nu bijna achttienduizend. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut eerder bij het slachtoffer dan de hulpdiensten. Zij kunnen een AED brengen en een reanimatie starten. (Bron: Hartstichting)