Tweehonderd studenten van hogeschool Windesheim zijn dinsdag 19 september gestart met het bouwen van het nieuwe stadsdeel Pampus bij Almere. Ze doen dit volledig virtueel in Minecraft en strijden ook tegen elkaar om het beste ontwerp. Almere start als tweede stad - na Londen - met een langlopende Minecraft Challenge voor een volledig stedelijk ontwerp. Het team met het winnende ontwerp reist af naar Barcelona om daar komende november een presentatie te geven op het Smartcity Expo World Congress.
In het zuidwesten van Almere, aan het IJmeer, gaat de nieuwe stadswijk Pampus in de toekomst echt verrijzen. Hoewel hier deze week nog geen heipaal de grond in gaat, kunnen de studenten via de Minecraft Challenge meedenken over de ontwikkeling van dit grote woongebied met meer dan 30.000 woningen en werkgelegenheid voor 16.000 mensen.
Wethouder Maaike Veeningen van Almere (Economische ontwikkeling, hoger onderwijs): "We dagen leerlingen tot 21 jaar uit om met oplossingen te komen voor vraagstukken op het gebied van duurzaam, energiezuinig en inclusief bouwen. Op deze manier leren zij bijvoorbeeld over het gebruik van Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality (VR) en robotisering bij het ontwikkelen van een nieuw stadsdeel. Zo betrekken we onze toekomstige inwoners bij het bouwen aan de ideale stad van de toekomst."
Projectdirecteur van Almere Pampus Paola Huijding: “De jongeren van nu zijn straks mogelijk de bewoners van het nieuwe Pampus. Het is daarom fantastisch dat juist zij nu meedenken over hun toekomstige leefomgeving.”
Tijdens de Challenge werken de teams van hogeschool Windesheim met de speciale Education Edition van Minecraft. Hiermee kunnen zij volledig op hun eigen manier de uitdaging aangaan om een stadsdeel te bouwen – hun ideale versie van Pampus als plek waar ze in de toekomst zelf willen wonen. Bij het ontwikkelen van een moderne nieuwe woonwijk spelen vraagstukken als duurzaamheid, levensloopbestendigheid en energiebesparing vanzelfsprekend een rol. Daarnaast moeten de deelnemers nadenken over toepassing van innovaties als artificial intelligence (AI), virtual reality (VR), robotisering, 5G en andere netwerken.
Digitaal vaardig
De belofte van Minecraft Education Edition is dat deze software op een speelse en laagdrempelige manier bijdraagt aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Studenten en scholieren krijgen zo inzicht in de banen van de toekomst.
Fleur van Beem, Executive Director bij VodafoneZiggo: “Het vooruithelpen van twee miljoen mensen in de samenleving willen wij bereiken door initiatieven als Online Masters, een online lesprogramma voor scholen over de digitale wereld. De Minecraft Challenge in Almere sluit hierop naadloos aan en is natuurlijk fantastisch om jongeren via gamification digitaal vaardig te krijgen.”
Innoveren kun je leren
De studenten die meedoen aan de Minecraft Challenge kunnen alleen of in teams werken en krijgen na deelname in ieder geval een digital skills-certificaat. Daarnaast selecteert een groep experts iedere ronde een prijswinnaar. De geselecteerde prijswinnaars maken kans hun innovatieve woonconcept in de toekomst terug te zien in de gebiedsontwikkeling van Almere.
Danny Frietman, projectdirecteur van de Green Innovation Hub: “Het mooie is dat wij met alle inzendingen uit de Minecraft Challenge een uitvraag kunnen doen aan start-ups en scale-ups in Nederland om de concepten van de scholieren ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen”.
Green Innovation Hub
De Minecraft Challenge wordt georganiseerd binnen de Almeerse Green Innovation Hub. VodafoneZiggo is founding partner van de Green Innovation Hub, een broedplaats voor ontmoeting, samenwerking en innovatie.