Senioren in Johan Cruijff Arena

Maakt samen voetbal kijken gelukkiger? Bijna 50% van Nederland vindt van wel

'Support de Supporter' bevordert sociaal contact onder senioren die anders alleen voetbal kijken

12 augustus 2024

Samen voetbal kijken is leuker. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard in opdracht van Ziggo onder ruim duizend Nederlandse voetbalkijkers. 63% van de respondenten zegt dat samen voetbal kijken zorgt voor een leukere kijkervaring en bijna 50% geeft aan dat samen kijken gelukkiger maakt. Het is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend om samen voetbal te kijken. 65-plussers kijken namelijk vaker dan anderen alleen (50%). Daarom organiseert Ziggo de komende maanden ‘Support de Supporter’, speciale UEFA Europees voetbal kijkavonden voor senioren bij lokale voetbalclubs.

1,8 miljoen 65-plussers in Nederland voelt zich eenzaam, aldus het Nationaal Ouderenfonds. Gedeelde interesses en gezamenlijke activiteiten zijn een paar van de oplossingen om eenzaamheid tegen te gaan. Het stimuleert de hersenen, geeft een gevoel van meedoen in de maatschappij en vergroot de sociale weerbaarheid.

Om nog beter te begrijpen waar de behoefte omtrent sociaal contact ligt van senioren is er in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds een survey uitgezet onder bijna vijfhonderd 65-plussers. Ruim driekwart van de respondenten geeft aan dat buurtactiviteiten voor meer sociale contacten zorgen. Sport kijken kan volgens hen hier een rol in spelen: 64% geeft aan dat sport mensen met elkaar verbindt.

Support de Supporter
Om sociaal contact te helpen bevorderen, lanceert Ziggo met hulp van het Nationaal Ouderenfonds Support de Supporter. Bij naar verwachting meer dan honderd lokale voetbalclubs en verenigingen door het hele land organiseert het telecombedrijf speciale avonden om samen Europees voetbal te kijken. De kijkavonden vinden plaats vanaf half september tot en met januari. Clubs én senioren kunnen zich vanaf vandaag opgeven via www.supportdesupporter.nl.

Kirsten Andres, directeur-bestuurder van het Nationaal Ouderenfonds: “Senioren hebben vooral behoefte aan de connectie met anderen. Als ze horen dat er in de buurt iets wordt georganiseerd, gaan ze hier ook daadwerkelijk naartoe om te kijken of het bij ze past. Het lokale verenigingsleven speelt hierin een grote rol. Daarom vinden we initiatieven als Support de Supporter zo waardevol.”

Van samen spelen naar samen kijken
Voormalig profvoetballer Sjaak Swart (86) is drievoudig winnaar van de Europacup. Hij beaamt het belang van voetbal op latere leeftijd: “Nu mijn eigen voetbalcarrière ver achter me ligt, word ik blij van samen kijken met vrienden en familie. Live in het stadion, maar ook al dat geweldige Europese topvoetbal straks thuis op de televisie. Kijkavonden voor senioren bij lokale clubs zijn een goede zaak. Zo kunnen mensen elkaar blijven opzoeken en word je sociale netwerk groter.”

Fleur van Beem is directeur Strategie van VodafoneZiggo: “Voetbal verbroedert en is een fijne manier om samen te komen en de liefde voor de sport en je club te delen. Met Support de Supporter zoeken we de samenwerking met het lokale verenigingsleven in Nederland. Voetbalclubs stellen hun clubhuis open voor senioren zodat zij laagdrempelig en gezellig samen kunnen genieten van voetbal en van het contact met elkaar.”

Gisteren was de kick-off van Support de Supporter in de Johan Cruijff Arena. Hier waren 50 senioren speciaal door Het Nationaal Ouderenfonds en Ziggo voor uitgenodigd.

Its (74): “Wij zijn met een hele bus vol uitgenodigd door het Ouderenfonds en dat vind ik heel leuk. Er worden te weinig dingen voor senioren georganiseerd, vaak is het voor hen moeilijk om een mooie dag te hebben. Dat Ziggo zich hiervoor inzet, vind ik goed.”

Els (74): “Fantastisch dat ik als voetbalfan hierbij mag zijn. Ik zag het initiatief en ik, als voetbalvolger, herken het gevoel van samenzijn wat voetbal brengt goed. Ik kijk ook veel met mijn zoon. Als er een kijkavond bij mij in de buurt georganiseerd gaat worden dan ben ik er misschien nog wel een keer bij.”

Rietje (82): “Zelf ben ik al 80 jaar fan van Ajax, een echte voetballiefhebber. Het lijkt me heel erg leuk om met een groep senioren die voetbalfanatiekelingen zijn, gezamenlijk naar een wedstrijd te kijken bij de lokale voetbalclub. Het gevoel van verbinding tijdens het kijken naar voetbal herken ik heel goed en maakt dit initiatief zo mooi.”

Voetbalclubs en senioren kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.supportdesupporter.nl

Senioren in Johan Cruijff Arena