Dijken houden Nederland al eeuwen veilig. Om dat ook in de toekomst zo te houden, zijn slimme oplossingen nodig. Zoals van Jos Karsten, eigenaar van JLD Contracting bv. Tien jaar geleden kreeg hij een futuristisch idee: ankers in de dijk, om deze te verstevigen. De exemplaren zijn bovendien voorzien van een sensor, om continu de druk te meten. In oktober 2018 gingen de eerste ankers de grond in.
"Het is een totaalconcept", zegt Jos Karsten. "We verstevigen de dijk met ankers. Daarnaast geven de sensoren ons extra informatie. In een speciaal hiervoor ontworpen app-platform komt deze informatie vervolgens binnen. Waterschappen krijgen daarmee inzicht in hoe de dijk ervoor staat." De ankers zijn een soort stalen haken, die zich schrap zetten in de grond. Ze worden diep in de dijk gedreven en aangetrokken met een lange trekstang. Hoe meer ankers, hoe steviger de dijk. En hoe meer data er beschikbaar komt via de sensoren.
Realtime informatie
Om die data te kunnen uitlezen, is slimme software een must. Jos kende van een eerdere samenwerking Dirk Tuip van FacilityApps. Hij bleek precies te kunnen voorzien in Jos' behoefte. "We ontwikkelden een app-platform voor bedrijven die personeel op locatie hebben werken", vertelt Dirk. "Het brengt enorme hoeveelheden data samen en maakt deze inzichtelijk. Sinds een aantal jaar experimenteren we ook met slimme sensoroplossingen. De basis voor wat JLD zocht, hadden wij dus al in huis. Dit hebben we verder uitgebreid met specifieke modules."
Via het app-platform krijgen waterschappen realtime informatie over wat er binnenin de dijk gebeurt. Het systeem meet de waterspanning en de druk van de dijk. Als de druk op de sensor te hoog of te laag is, maakt het platform er melding van. Het waterschap ziet dan meteen dat er iets moet gebeuren. Hoe hoog of hoe laag die druk mag zijn, kan het waterschap zelf instellen. Zo houden ze controle op de dijk via het platform.
Samenwerken met Vodafone
Om de data via de sensoren te laten binnenstromen in het platform van FacilityApps, is een sterke netwerkverbinding nodig. Niet eenvoudig, want die sensoren zit onder de grond. "Uit onze testen bleek dat gewone netwerken niet krachtig genoeg waren", vertelt Jos. "3G, 4G en 5G voldeden niet. Wat wel bleek te werken is Narrowband-IoT, een netwerk dat speciaal gericht is op toepassingen op het gebied van Internet of Things (IoT). Vodafone is een van de twee providers die deze technologie aanbiedt. Na een paar gesprekken besloten we de samenwerking aan te gaan."
Jos is erg te spreken over de samenwerking. "Vodafone heeft ontzettend veel kennis van zaken en is heel flexibel. Vorige week belden we ze op vrijdagmiddag vanaf een proeflocatie, omdat de mastzenders daar nog niet actief waren. Maandagmorgen was dat meteen geregeld. Dat is niet niks voor zo’n grote organisatie. Deze driehoeksamenwerking brengt ons allemaal tot ongekende hoogte. Iedereen zet alle zeilen bij."
Temperatuur en trilling
Waterspanning en druk zijn twee belangrijke parameters om inzicht te krijgen in een dijk. Maar het zijn niet de enige. "Hoe meer data je hebt, hoe betere conclusies je kunt trekken", legt Dirk uit. "Daarom willen we proberen om nog meer data het platform in te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door temperatuursensoren of trillingsmeters in het anker te plaatsen. Zo maak je een dijk nóg slimmer. Maar voorlopig richten we ons op dit eerste project. Dat is al uitdagend genoeg."
Klaar voor lancering
Een kilometer dijk op de Ringdijk in Amsterdam dient als eerste officiële proeflocatie van het systeem. Op 8 oktober werden de eerste ankers in de dijk geplaatst. "Momenteel gaan er vijftien ankers per dag de grond in", vertelt Jos. "Dat gaat door tot er zevenhonderd in zitten. Het zijn er nu heel veel, omdat we in deze fase zoveel mogelijk informatie willen verzamelen. Ik verwacht dat dit aantal in projecten die volgen omlaag kan. De afgelopen maanden hebben we keihard toegewerkt naar dit moment. Nu zijn we klaar voor de lancering."
Sterke dijken door slimme ankers
Ondernemers introduceren 'Internet van dijken'