Niet teveel kracht, maar ook niet te weinig
Het Amerikaanse Ekso Bionics ontwikkelde een exoskelet voor mensen die een herseninfarct of een hersenbloeding hebben gehad. Deze Ekso GT is ook geschikt wanneer je vanaf de borst omlaag verlamd bent. Het is het enige exoskelet op batterijen dat door de Amerikaanse warenautoriteit is toegelaten om deze specifieke groep patiënten te ondersteunen. De grootste uitdaging: in realtime alle gegevens over herstelprocessen delen met alle begeleiders. Want iedere patiënt moet precies de juiste hoeveelheid ondersteuningskracht krijgen. Letterlijk bij elke stap.
Data met de hand ophalen
De uitdaging is internationaal. Het gaat om 170 aangesloten revalidatiecentra, verspreid over Noord-Amerika, Afrika en Europa. Greg Davault, Vice-President of Global Marketing bij Ekso Bionics: "We zagen problemen bij het verzamelen van data uit het buitenland, vooral in Europa. Daar moest eenderde van de gebruikers met de hand de gegevens uit het exoskelet ophalen." Verder spelen uiteraard veiligheid en privacy een grote rol bij het omgaan met de vertrouwelijke informatie.
Dezelfde SIM-kaart in alle landen
Dankzij het Vodafone Managed IoT Connectivity Platform zijn nu al deze exoskeletten wereldwijd met elkaar verbonden. Artsen kunnen de vooruitgang van hun patiënten monitoren en hun behandeling steeds bijstellen. Prettig voor Ekso: er is slechts één partij verantwoordelijk voor de connectivity en dat maakt het productieproces heel wat eenvoudiger. Zo krijgt bijvoorbeeld elk exoskelet dezelfde SIM-kaart, ongeacht in welk land het gebruikt gaat worden. Dat maakt Ekso sterker in de markt, wat uiteindelijk ook goed nieuws is voor patiënten.
De kwaliteit van leven verhogen
De voordelen voor patiënten, artsen en fysiotherapeuten zijn evident: revalidatie kan eerder, vaker en beter plaatsvinden, wat de kwaliteit van leven verhoogt. Ook Ekso zelf ziet een aantal sterke pluspunten: dat SIM-kaarten naar behoefte aan en uit te zetten zijn, dat het gebruik gemonitord kan worden en dat data-alerts voor updates zorgen. Davault: "Het gebruik van dit exoskelet is over het afgelopen jaar toegenomen met 30%. Dat bevordert indirect het herstel van patiënten, omdat we steeds beter inzicht krijgen in hun behoeften en gebruikspatronen."