Vodafone lanceert 5G in Nederland
Vodafone activeerde op 28 april 2020 5G in ruim de helft van Nederland. Eind juli is dit beschikbaar in heel Nederland. Nieuwe en bestaande Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel met de laatste software, kunnen gebruik maken van 5G in het dekkingsgebied. Daarbuiten valt het toestel vanzelf terug op 4G.
Vodafone maakt hierbij slim gebruik van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark. "Wij introduceren 5G via 'spectrumdelen' in ons GigaNet. Zo kunnen klanten in Nederland nu al de nieuwste mobiele generatie ervaren, want 5G is een evolutie die deuren opent naar nieuwe mogelijkheden," aldus CEO Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo.
Maastricht: eerste 5G-verbinding via Nederlands netwerk
Vodafone bracht in Maastricht zijn eerste 5G-verbinding via het bestaande Nederlandse netwerk tot stand. Dat gebeurde in juli 2019. Om die mijlpaal te bereiken, is, samen met netwerkpartner Ericsson, het eerste 5G-basisstation gelanceerd.
Dit station gebruikt een lokale testlicentie in de 3,5 GHz band. De site in Maastricht is hiermee voorloper van Eindhoven, waar de gemeente, Ericsson en VodafoneZiggo na de zomer de kansen van 5G verder gaan verkennen. Doel van het 5G-basisstation in Maastricht is om in het echte bestaande netwerk, ervaring op te doen met nieuwe 5G-technologie en diensten die met 5G mogelijk worden. Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om de technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen. In de komende periode volgen nadere praktijktesten.
Groningen: pilots met startups
Sinds 2016 vinden in Groningen experimenten plaats met 5G. Dat gebeurt onder de noemer 5Groningen. Daarin werken wij samen met bedrijfsleven, non-profit instellingen en Agentschap Telecom aan de ontwikkeling van 5G in Nederland. Alle betrokken partijen hebben nu besloten die samenwerking te verlengen tot 2020. Daardoor kunnen we de technische testen en pilotstudies naar de praktische toepasbaarheid van de nieuwste generatie mobiele netwerken voortzetten. In dit magazine vind je enkele voorbeelden van de pilots van VodafoneZiggo in Groningen.
Eindhoven: projecten voor de samenleving
Hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden - zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen - oplossen met behulp van nieuwe technologieën? Die vraag staat centraal bij de samenwerking die VodafoneZiggo is aangegaan met de gemeente Eindhoven.
De 5G-testfrequentie in Eindhoven is te benutten voor pilots met maatschappelijke impact voor iedereen in de stad. Een concreet project in voorbereiding is 'Connected Ambulances', een samenwerking van VodafoneZiggo en Ericsson met Philips, GGD ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis in de regio. Inzet is om met supersnelle 5G-verbindingen 'hulp op afstand' te bieden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.
Op de High Tech Campus Eindhoven komt een 5G-lab waar bedrijven (startups, MKB, multinationals), studenten en wetenschappers nieuwe 5G-toepassingen en prototypes kunnen testen en onderwerpen aan een praktijkproef.
Ook is een aantal initiatieven gericht op het ontwikkelen van 'slimme locaties' om een groter publiek te laten ervaren wat er in de stad leeft. In het Philips Stadion van PSV onderzoeken we mogelijkheden om met 5G-360-graden camera's de verrichtingen van de voetballers te laten zien vanuit een zelfgekozen blikveld. Je zit dan virtueel op de eerste rij of zelfs naast de wisselspelers in de dug-out, terwijl je thuis kijkt vanuit je eigen stoel.
Voor de Eindhovense poptempel Effenaar zijn plannen om een popconcert of event ook virtueel 'live' bij te wonen. Daarbij zijn 5G-experimenten mogelijk, bijvoorbeeld door toevoeging van een digitale laag met extra informatie. Dit maakt de beleving op afstand nog bijzonderder.